Tonel Pop, avocatul familiei Luizei Melencu, i-a acuzat pe procurori că i-au audiat concomitent pe medicul legist care a efectuat expertiza antropologică şi pe expertul care a efectuat expertizele ADN pentru oasele din butoiul din curtea lui Gheorghe Dincă, dar şi cele din liziera pădurii de lângă Caracal, astfel încât avocaţii să nu poată asista la ambele audieri.
„Un lucru foarte important, au făcut audierile concomitent, în același moment, pentru a nu putea să asist la ambele. (…) Un joc de-a v-ați ascunselea, vă spuneam, de-a alba-neagră, astfel încât să nu putem participa, să nu putem pune întrebări”, a spus Tonel Pop.
Potrivit avocatului, expertul INML a fost întrebat la audieri dacă anchetatorii pot planta probe sau pot altera ADN-ul.
„Procurorul a întrebat: „Doamnă, dar pot fi plantate probe şi poate fi alterat ADN-ul? Se pot face şmecherii?” Şi culmea că doamna a răspunsspus: Ştiţi, nu mi s-a întâmplat, dar am citit o literatură vastă de specialitate, a dat denumiri, exemple de cazuri în care organele de anchetă au plantat probe şi au alterat ADN-ul. Deci doamna spunea chiar că are o literatură de specialitate și a dat chiar și exemple din cazuistică și întâmplătoare și intenționate. Procurorul văzând chestia asta, nu i-a mai ars să pună întrebări mai departe că nu știa ce mai răspunde doamna expert.”, a declarat avocatul Tonel Pop după audieri.
„O chestiune foarte importantă, pe acest lucru, este că s-au luat, de exemplu cazul Alexandrei, acolo s-ar fi găsit ADN, au luat toți dinți, deci au luat toate fragmentele osoase, i-au pus într-un recipient și analiza a fost făcută la comun. A ieșit un ADN, asta înseamnă că, posibil, unul din acele fragmente sau unul din acei doi dinți putea să aibă ADN. Și toți au speculat că au pus 6 dinți, 6 dinți au ADN, a fost găsit ADN în 6 dinți. Nu, toți au fost puși la un loc și este posibil ca unul din ei să fi avut o urmă de ADN”, a mai spus avocatul Tonel Pop.
Potrivit avocatului, au analizat la grămadă dinţii găsiţi. „Au pus totul la grămadă, din acest cocktail de dinți, din acest cocktail de oase s-a remarcat un ADN. Deci nu faptul că toți dinții conțineau ADN-ul Alexandrei”, a mai spus Tonel Pop.
Avocatul familiei Alexandrei a declarat, în exclusivitate pentru România TV, că familia crede că până în momentul de faţă doar unul dintre dinţii analizaţi este al Alexandrei şi este posibil ca probele să fi fost contaminate.
Aurel Moldovan a anunţat că a cerut ca INML să spună dacă, pe baza fragmentelor osoase găsite în curtea din Caracal, se poate reconstitui arderea cadavrului în condiţiile descrise de Gheorghe Dincă.
„Eu am solicitat să ne spună INML dacă se poate efectua, pe baza fragmentelor osoase găsite în curtea inculpatului Dincă Gheorghe, reconstituirea arderii cadavrului în condițiile descrise de acesta, să se precizeze la ce temperatură a fost ars corpul victimei. Este foarte important să ne precizeze dacă în butoi s-a găsit grăsime umană, dacă atât fragmentele osoase cât și dinții pot fi contaminați prin ardere cu ADN extern, adică se putea planta (…) aceste întrebări pertinente conduc spre ipoteza plantării, de aceea nu s-a dorit din punctul meu de vedere să se facă o nouă expertiză sau să se completeze cele două rapoarte”, a declarat avocatul Aurel Moldovan.
Avocatul familiei Alexandrei a mai spus că a solicitat experţilor INML să spună dacă se poate reconstitui antropologic scheletul uman din oasele găsite și dacă se poae extrage ADN-ul din fragmentele osoase calcinate identificate.
Lucrurile se vor lămuri, cel mai probabil, după ce experții FBI vor finaliza analizarea probelor trimise de procurorii DIICOT. Rezultatele vor fi gata în aproximativ două luni.
„15-17 ani a spus acum expertul, nu ce au anunţat oficial. Acum se contrazice în declaraţii şi arată că nu putea să aibă sub 18, în niciun caz 19, fîcând referire la o măsea de minte. Ceea ce au declarat modifica raportul oficial”, a mai declarat Tonel Pop, după audierea legiştilor INML.
Ştirea iniţială:
„Astăzi vor fi mai multe audieri cu personalul de la INML, specialişti, experţi pe mai multe domenii. Vor da explicaţii procurorilor cum au făcut acele expertize, cum au ajuns la concluzii, vor da detalii. Este o procedură judiciară prevăzută de Codul de procedură penală (…) Este vorba de dosarul de bază în care s-au făcut expertize şi, în acest moment, li se cer explicaţii tehnice privind expertizele. Nu este vorba de un dosar în care dumnealor ar fi anchetaţi. Acel dosar este la Parchetul General, nu la DIICOT”, a declarat Tonel Pop, avocatul familiei Luizei Melencu.
Gheorghe Dincă a recunoscut că le-a ucis-o pe Alexandra Măceşanu şi pe Luiza Melencu. Despre Alexandra, Dincă le-a spus anchetatorilor că a omorât-o după ce a surprins-o cu telefonul în mână sunând la 112, apoi i-a ars cadavrul într-un butoiu în curtea case sale. Dincă a mai spus că, după ce a ucis-o pe Luiza, a aruncat fragmente din corpul fetei în liziera unei păduri de lângă Caracal.
Parchetul General a deschis, în urma unei sesizări depuse de Alexandru Cumpănaşu, un dosar penal in rem privind modul în care specialiștii INML au efectuat au analizat oasele găsite de anchetatori în cazul Caracal. În cauză sunt cercetate infracțiunile de favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu.
„Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică se află în lucru un dosar penal format ca urmare a unei sesizări privind nereguli în modul de întocmire a analizei ADN de către specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală, ca urmare a expertizei dispuse privind dispariţia minorei Alexandra Măceşanu. Urmărirea penală a fost începută in rem pentru infracţiunile de favorizarea făptuitorului, prevăzută de art. 269 din Codul penal şi abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 din Codul penal”, a transmis Parchetul General.
Dosarul a fost deschis ca urmare a unei plângeri penale depuse de Alexandru Cumpănaşu, a anunţat procurorul General, Bogdan Licu.
DIICOT a anunţat, la începutul lunii septembrie, citând un raport al INML, că fragmentele osoase găsite în cenuşa din butoiul metalic de la domiciliul lui Gheorghe Dincă aparţin Alexandrei Măceşanu, cu o probabilitate de 99,93%.
„Din concluziile raportului de expertiză medico-legală rezultă faptul că analiza genetică a probelor biologice de os, reprezentată de elemente dentare selectate din coletul cu fragmente osoase, găsite cu ocazia cercetării la faţa locului în cenuşa din butoiul metalic de la domiciliul inculpatului Dincă Gheorghe, a condus la evidenţierea unui profil ADN unic, aparţinând unei persoane de sex feminin”, anunţa DIICOT.
Legiştii de la INML au expertizat şi fragmentele osoase descoperite lângă pădure. Cum legiştii români nu au putut stabili cui aparţin oasele, DIICOT a cerut ajutorul FBI.