Pe 7 octombrie cadrele medicale ameninţă că vor intra în grevă japoneză. Sindicaliştii Sanitas sunt gata să picheteze Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii.
„Avem drepturi salariale neprimite, posturi blocate, care nu se pot debloca, în condiţiile în care multe posturi au fost disponibilizate pe căi naturale (pensionări, decese). De precizat că se solicită deblocarea posturilor bugetate, nu a altora în plus. Apoi, cerem, în continuare, asigurarea de echipamente medicale conforme, astfel încât personalul să poată fi protejat corespunzător. Totodată, cerem condiții normale pentru a putea să tratăm pacienții sau beneficiarii din centrele de asistență socială. Totodată, vrem să se pună în aplicare legile existente și acordarea stimulentului promis de Guvern sau a altor sporuri. De exemplu, Ordonanța nr. 43 a prevăzut acordarea unui stimulent lunar pe perioada stării de alertă, în valoare de 2.500 de lei, pentru personalul medical care face una dintre următoarele cinci operațiuni: echiparea bolnavului, transportul acestuia, diagnosticare, tratament și evaluare. La acest moment, tot ce vă pot spune este că s-au dat banii pentru luna aprilie și mai, dar pentru luna martie nu. Apoi, a apărut Legea nr. 82, care a prevăzut acest stimulent și pentru cei care își desfășoară activitatea în cadrul asistenței sociale și pentru personalul care a lucrat cu suspecți de Covid-19, nu neapărat infectați”, a declarat preşedintele Siampa Sanitas Constanţa, Nicolae Manea, potrivit Cuget Liber.
Acesta a precizat că, până acum, banii au fost dați strict pentru cei care au lucrat cu bolnavi confirmați, iar pentru asistență socială și pentru ceilalți care au avut suspecți s-au făcut calcule, dar banii nu s-au dat. Mai nou, a mai apărut o ordonanță care ar prevede acordarea sumei de 2.500 de lei și pentru cei care au avut suspecți de coronavirus sau diagnosticați în cabinetele individuale.
„Fără niciun fel de supărare, nu spunem că acești medici nu merită, dar în condițiile în care greul a fost dus într-un procent de 99% de către unitățile medicale, să vină o ordonanță care să blocheze și să dea pentru suspecți doar pentru cabinete individuale, este deja foarte mult. Cert este că noi nu cerem decât aplicarea legii, iar dacă guvernanții au dat acest stimulent, prin lege, atunci, el trebuie aplicat și trebuie aplicat corect”, a precizat Nicolae Manea.