Zeci de persoane au ajuns în stare gravă la spital, în weekend, de la festivalul Saga. Două persoane au murit în urma unor supradoze de droguri, iar trei tineri au fost transportați de urgență la Spitalul Floreasca și la Sfântul Pantelimon, în șoc cardio-respirator, după ce au consumat substanțe interzise.
Oamenii legii au deschis peste o sută de dosare penale pentru trafic sau consum de droguri după festivalul Saga, care a avut loc în perioada 3 – 5 iunie 2022 pe Arena Națională din București.
Din păcate, Bogdan, un tânăr de 25 de ani din Chișinău, care abia se mutase în București pentru a lucra la firma tatălui său, a consumat droguri, iar la scurt timp i s-a făcut rău și a ajuns la spital. Medicii au confirmat consumul de droguri.
„Stop cardio-respirator în curs de resuscitare, adus intubat. Am efectuat teste rapide şi a ieşit pozitiv testul la ecstasy şi la metamfetamină”, a declarat Bogdan Socea, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”, acolo unde a fost transportat Bogdan.
Rezultatele expertizei toxicologice urmează să ajungă de la Institutul de Medicină Legală, ele vor confirma testele rapide făcute de medici.
Polițiștii și jandarmii au găsit asupra mai multor tineri diverse substanțe interzise. Cocaina, Ecstasy sau Metamfetamina au fost la mare căutare printre pasionații de senzații tari, dar și ilegale. Aproape 100 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar 17 tineri au ajuns la spital, câțiva în stare gravă. În cele trei zile de festival au fost deschise 129 de dosare penale, dintre care 119 pentru trafic sau consum de droguri.
La festival, Agenţia Naţională Antidrog a avut puncte de informare de unde tinerii puteau afla detalii legate de efectele nocive ale narcoticelor. Specialiștii au spus că aceste măsuri au fost prea puține, având în vedere amploarea pe care a luat-o acest fenomen în rândul adolescenților din România.
Sociologul Gelu Duminică a oferit informații de culise, în urma evenimentului Saga, care s-a lăsat cu decese. Profesorul universitar susține că „foarte mulți dintre traficanți erau în colaborare cu parte din autorități”.
„Asta poate să ne spună doar autoritățile. Din punctul meu de vedere – și aici e doar o opinie bazată oarecum pe experiență – foarte mulți dintre traficanți erau în colaborare cu autoritățile, cu parte din autorități”, a declarat sociologul.
Consumul de droguri este o practică fecventă în cluburile din România. Din ce în ce mai mulți drogați participă la evenimentele de muzică electronică, susține Gelu Duminică.
„Înainte era alcool, acum este și drog. Face parte din lumea modernă, din păcate, dar aici rolul autorităților este de a controla cât de mult și de a educa cât de mult”, a mai punctat Duminică.
Citește și A plouat cu amenzi la festivalul SAGA. Zeci de fapte de consum şi trafic de droguri, anchetate