Medicii avertizează că putem rămâne surzi din cauza zgomotului provocat de petarde. Atât copii, cât şi adulţii pot rămâne mutilaţi pe viaţă din cauza petardelor.
Medicul Adina Zamfir a explicat ce se întâmplă atunci când ne expunem zgomotului prea mare produs de petarde.
”Poate apărea trauma sonoră acută. Aceasta înseamnă expunerea urechii la sunete extreme ca intensitate (de obicei peste 140 dB), urmată de instalarea unei hipoacuzii (scăderea auzului).
Citeşte şi Delia, tun financiar de Revelion! Câți bani va încasa artista în noaptea dintre ani
Patogenia traumei sonore înseamnă pe de o parte afectarea posibilă a urechii medii și lanțului osicular (perforații timpanice, dislocații osiculare) dar și leziuni la nivelul urechii interne. La acest ultim nivel pot surveni tulburări vasculare în urechea internă (cu hipoxia acesteia) și leziuni mecanice traumatice ale celulelor ciliate (senzoriale). Membranele labirintice din urechea internă se pot rupe și se produce amestecul endolimfei cu perilimfa. Totodată, un răspuns inflamator în urechea internă poate surveni după o traumă sonoră”, a explicat medicul, potrivit ziare.com.
Potrivit medicului, principalele simptome care apar în cazul traumei sonore sunt hipoacuzia (surditatea) ori tinitusul (țiuitul urechilor). Însă în acest caz ”evaluarea trebuie efectuată prin audiometrie tonală liminară, eventual și a uneia vocale”, mai spune medicul.
Dr. Adina Zamfir spune că în cazul traumelor sonore se administrează corticosteroizi în doze mari (medicamente care reduc inflamația) dar și oxigeno-terapie hiperbarică, ambele aplicate cât mai precoce (în primele 48 de ore).
„folosirea precoce a unui agent de control al permeabilității celulare (JNK-ligand, AM111) a demonstrat recuperarea funcției auditive după trauma acustică. Similar, s-a constatat un efect limitat de refacere a celulelor din urechea internă după injectarea la acest nivel a unor celule stem neurale”, mai spune medicul ORL.
Potrivit dr.Adina Zamfir prognosticul este variabil.
„Urechea internă poate recupera deficitul auditiv dar uneori rămân pierderi definitive de auz. Leziunile de ureche medie nu se pot rezolva decât prin intervenții chirurgicale”, a mai precizat medicul.
Potrivit unui raport recent al poliției, în perioada 22 noiembrie- 9 decembrie, au fost întocmite 126 de dosare penale, în care sunt cercetate 145 de persoane pentru nereguli privind vânzarea și folosirea produselor pirotehnice. În aceste cazuri se fac cercetări pentru 134 de infracțiuni. Au fost date și 39 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 28.850 de lei.
De asemenea, au fost confiscate 24.760 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3, F4 și P, în valoare de 669.184 de lei.
Faţă de anul trecut, Poliţia Română a avut o acțiune de amploare numită ”Foc de Artificii”, în cadrul căreia au fost făcute controale la sute de firme, târguri, piețe și centre comerciale unde se vindeau obiecte pirotehnice. În urma acestei acțiuni au fost întocmite aproape 400 de dosare penale și au fost date amenzi în valoare totală de 228.000 de lei. De asemenea, 47.335 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3, F4, P1 și P2, în valoare de 1.717.000 de lei, au fost confiscate.
Potrivit Legii nr. 126 din 27 decembrie 1995 privind regimul materiilor explozive, doar persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot utiliza anumite articole pirotehnice, respectiv doar pe cele ce prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil, adică cele care fac parte din categoria 1 și P1. Persoanele care nu respectă regulile se pot alege cu o amendă de care poate ajunge la 7.500 de lei.
Sancţiunile contravenţionale cu amendă pot fi aplicate şi persoanelor juridice, iar în cazul acestora, limitele minime şi maxime ale amenzilor se majorează cu 100%.
Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
a) orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;
b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.