Medicii avertizează: „Gabriel Cotabiţă a fost externat, dar POATE MURI în orice clipă”

La 69 de zile de la internarea la Spitalul Floreasca şi transferul pentru recuperare la Spitalul Elias, joi, Gabriel Cotabiţă (59 de ani) a fost externat în stare bună. El va continua recuperarea acasă, însă, potrivit specialiştilor, nu a scăpat de "riscul crescut de moarte subită”. Şansa lui rămâne respectarea tratamentului şi un stil de viaţă sănătos.
Alina Costache
16 iul. 2015, 21:20
Medicii avertizează:

Directorul medical al Spitalului Elias, Dana Safta, a precizat că, din punct de vedere neurologic şi psihologic, starea artistului e net ameliorată, urmând să revină periodic la control. Cotabiţă e asigurat în sistemul naţional şi toate serviciile de care a beneficiat au fost gratuite. El are defibrilator automat pentru prevenirea recurenţei aritmiilor severe.

Primele şase luni sunt esenţiale

Referitor la cazul cântăreţului, conf. univ. dr Tudor Ciuhodaru, doctor în ştiinţe medicale, susţine că „persoanele care au suferit un stop cardiorespirator prezintă un risc crescut de evenimente cardiovasculare ulterioare ce pot merge până la moarte subită de cauză cardiacă”. Şansele ca Gabriel Cotabiţă să aibă o viaţă normală după un astfel de incident depind în mare măsură de etapa de recuperare, dar şi de cauza care a provocat stopul şi de patologia asociată, susţine Ciuhodaru.

Gabriel Cotabiţă a fost EXTERNAT: „Starea lui este ameliorată”

„Primele şase luni sunt esenţiale în refacerea funcţiilor cerebrale deteriorate. Recuperarea totală sau parţială depinde de sediul şi dimensiunea leziunii cerebrale, de comorbidităţile pacientului şi de intensitatea eforturilor care se depun ulterior, iar o treime rămân cu diverse grade de dizabilitate”, a declarat specialistul pentru ziarulring.ro.

Îmbătrânit prematur cu opt ani

Ischemia cerebrală duce la modificări ce pot fi comparate cu o îmbătrânire prematură cu opt ani a creierului, inclusiv în ceea ce priveşte memoria şi viteza de gândire, care sunt funcţiile cele mai afectate, afirmă Ciuhodaru. „Tulburările de comportament şi disfuncţia cognitivă sunt frecvente, la fel ca tulburările de limbaj şi de vedere sau cele motorii. Tratamentul e preponderent farmacologic şi igieno-dietetic, în sensul adoptării unui stil de viaţă sănătos; în principal, vorbim despre dietă, activitate fizică, consum de băuturi alcoolice, fumat, dar şi despre controlul factorilor de risc, precum hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat”, a adăugat medicul.

Prin vocea Aelei, familia Cotabiţă le-a mulţumit medicilor şi a cerut din nou discreţie: „Astăzi (joi – n.r.), tata a ieşit din spital. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără implicarea echipelor medicale de la Floreasca şi de la Elias. Vă mulţumim, încă o dată, pentru profesionalismul şi toate eforturile depuse în această perioadă. Recunoştinţa noastră e totală. În orice fel de recuperare, sunt esenţiale liniştea şi răbdarea. De aceea, ajutaţi-ne să-i putem oferi tatălui nostru condiţiile optime pentru ca el să revină cât mai curând pe scena publică, lăsând exclusiv în mâinile lui alegerea momentului potrivit pentru prima lui apariţie oficială”. 

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Statul ia banii românilor. Lege nouă din 2026 pentru absolut toți proprietarii de locuințe și terenuri
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
CFR vine cu noi reguli pentru călători! Dacă suferi de o boală contagioasă, poți fi dat imediat jos din tren
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Taxele pe care toți românii sunt obligați să le plătească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Proteste și violențe în Venezuela după realegerea lui Nicolas Maduro pentru al treilea mandat
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?