Medicii avertizează: Iată ce boli puteţi contacta la piscină, în saunele şi duşurile publice

Fie că mergem vara sau iarna la piscină, indiferent de antotimp, trebuie să avem grijă ca apa să fie curată, dezinfectată. O mare atenție trebuie să o dăm și dușurilor comune, dar și saunelor. În aceste locuri publice putem contacta diferite afecțiuni ale pielii care se pot extinde și crea un disconfort pe o durată mai mare de timp. Medicul dermatolog Ina Sosoaca avertizează că în cazul în care mergem desculți, folosim dușuri, saune și prosoape la comun, riscul de îmbolnăvire este mult mai mare.
Alina Costache
24 aug. 2017, 09:55
Medicii avertizează: Iată ce boli puteţi contacta la piscină, în saunele şi duşurile publice

Medicul dermatolog specilizat în medicină estetică Ina Sosoaca a menționat 8 dintre cele mai răspândite afecțiuni de care ne putem îmbolnăvi în locurile publice. Cei mai mulți oameni pot contacta aceste boli de piele vara, deoarece riscul de infectare este mai mare la piscine, însă și în timpul ierii, toamnei sau primăverii se poate întâmpla să contactăm aceste bacterii.

Bolile pe care le puteți contacta la piscină, în saunele și dușurile publice

Micoza sau ciuperca dermatofita este o micoză provocată de o ciupercă microscBolile pe care le puteți contacta la piscină, în saunele și dușurile publiceopică care poate fi transmisă atunci când intri în contact cu zone afectate. Spre exemplu, atunci când mergi desculț pe marginea piscinei, la saună sau în dușurile comune. Afectează mai frecvent pielea și spațiile dintre degete, talpa sau unghiile.

Boala este favorizată de transpirația abundentă și se extinde în condițiile în care încălămintea este incomodă și nu lasă piciorul să respire. Nediagnosticată și netratată, micoza evoluează și astfel apar mâncărimile, înroșirea, descuamarea pielii și pot fi afectate chiar și unghiile, care devin mult mai groase, iar în timp poate apărea chiar și un miros neplăcut în zona afectată. Tratamentul este obligatriu și este necesar să fie recomandat de către medicul specialist.

Tratamentul poate dura chiar și până la șase luni, iar acesta constă în medicamente anti-micotice. Evitați să stați desculți în preajma piscinelor publice sau dușurilor comune, nu împrumutați încălțăminte de la alte persoane, iar după după duș vă ștergeți picioarele bine, chiar și între degete. Pentru prevenirea acestei micoze, după duș folosiți un spay anti-micotic din farmacie.

Veruca este contagioasă și se poate contacta dacă ați călcat cu picioarele într-o zonă în care a călcat și o persoană care a avut această afecțiune. Dacă ai imunitaea scăzută poți contacta mai rapid această afeciune. De altfel, dacă ai răni la picioare poți contact veruca, care se manifestă printr-o leziune pe talpă. Arată ca o bătătura, ca un neg. Poate dispărea dacă imunitatea crește după o perioadă, ori poate fi scoasă cu laserul în maxim două ședințe. Acest gen de afecțiuni pot apărea mai des la copii.

Molluscum contagiosum este o afecțiune virală de Proxivirus. Se manifestă printr-o leziune de culoare roșiatică care se extinde pe piele și este foarte tare la apăsare. Trebuie diagnosticată de către medicul specialist și tratată cu laserul.

Pitiriazis este o micoză a pielii produsă de o ciupercă microscopică (pitiriazis versicolor). Foarte multe persoane se îmbolnăvesc cel mai des vara de această afecțiune. Boala este caracterizată prin apariția unei pete rotunzi, mici, de culoare cafenie-maro închis, cu scuame foarte fine, localizată, în general, la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscină și prin utilizarea șezlongului comun pe care nu se pune prosop personal. Trebuie să folosești numai prosoape personalizate, șezlong curat, dușuri multe. Dacă ai această boală trebuie să o tratezi prin recomandarea medicului specialist.

Acneea de clor poate să apară la paciente care suferă de acnee. Această afecțiune constă în agravarea acneei și extinderea ei și apar mai multe comedoane în zonele afectate.

Furuncul este afecțiunea foliculilor piloși generată de bacterii precum sunt stafilococii prezenți în apa piscinelor. Apar ca niște bubițe, roșii, dureroase, care central au o zonă purulentă. Și de obicei apar pe gambe, coapse, regiunea genitală.

Trihomonioza este o boala cu localizare genitala manifestata prin secreție genitală urât mirositoare, transmiterea parazițiilor se face prin apa caldă a piscinelor dacă apa nu este dezinfectată, iar în apă a stat o persoană contaminată cu trihomonos vaginalis.

Granulomul de piscină poate apărea în locul unei mici leziuni cutanate ca o papula violacee care poate poate evolua spre ulcerație, iar perioada de incubație poate fi de câteva săptămâni. Trebuie consultat un medic specialist

Alte boli pe care le putem contact la piscină, în dușurile comune sau în saune sunt otita de piscină, conjuctivita de bazin,dizenteria și leptospiroza.

Cum prevenim contactul cu aceste afecțiuni

Alegeți piscine curate, dușuri saune și locuri curate și dezinfectate. Dușurui înainte și după, prosop personalizat, fără împrumut. Ștergeți foarte bine spațiile între degete întotdeauna. Dacă aveți predispoziție luați un șprai antimiconic. Dacă sunteți răcit și aveți imunitatea scăzută puteți contacta aceaste afecțiuni.

Citeşte şi La ce boli ne expunem atunci când mergem cu transportul în comun. Incredibil cu ce te poţi alege în doar câteva staţii

 

DailyBusiness
Cea mai căutată meserie. Salariul este 10.000 de lei!
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Cât a cheltuit un român la un restaurant din Ucraina. Acesta a rămas uimit când a văzut prețurile
Capital.ro
Anunț de ultimă oră despre Elena Udrea. Ce a decis Instanța. Răsturnare de situație
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Contribuțiile pensionarilor nu mai sunt recunoscute integral!
Adevarul
Presupușii criminali ai milionarului din Arad s-au îmbogățit peste noapte după îndeplinirea misiunii
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Niciun român n-a mai fost acolo. Adelina Pestrițu, destinație exclusivistă de ziua soțului
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Pensiile cresc cu 12,3% de la 1 ianuarie 2025: Aceștia sunt românii care urmează să primească 360 de lei în plus după indexarea pensiilor
Cancan.ro
Vrăji în casa lui Silviu Prigoană?! Adriana Bahmuțeanu rupe tăcerea: „Mihaela și menajera se acuză…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cerere nebună în căsătorie pentru Teo Trandafir: „Mi-a pus banii pe piept. Erau atât de grei!”
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
Ministerul Apărării britanic mobilizează avioane de luptă din cauza unui avion rusesc în apropiere
MediaFlux
PENSIONARII, FĂRĂ BANI de CRĂCIUN
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
DHS va fabrica mașini electrice la Deva