Potrivit ultimului raport realizat de Academia Colegiilor medicale regale, în care sunt înscrişi aproape toţi doctorii din Marea Britanie, circumferinţa crescută a taliilor constituie deja o ‘criză uriaşă’, iar măsurile luate până în prezent sunt ineficiente. În opinia medicilor britanici, mâncarea nesănătoasă ar trebui tratată într-un mod asemănător cu ţigările, scrie agerpres.ro.
Marea Britanie este una din ţările cele mai ‘obeze’ din lume: circa un sfert dintre adulţi pot fi categorisiţi ca atare, iar acest număr este de aşteptat să se dubleze până în 2050, în condiţiile în care o treime din absolvenţii de şcoli primare sunt deja obezi. Or, această tendinţă va presupune consecinţe grave asupra sănătăţii întregii ţări, avertizează The Academy of Medical Royal Colleges, în primul său apel comun pe această temă.
Asociaţia medicilor britanici recomandă, între altele:
– interzicerea reclamelor la alimente cu conţinut ridicat de grăsimi saturate, zahăr şi sare înainte de ora 21.00;
– taxarea suplimentară a băuturilor îndulcite care să ducă la o majorare a preţurilor acestora cu cel puţin 20%;
– limitarea numărului de localuri tip fast-food în preajma şcolilor şi a centrelor de sport şi distracţii;
– un buget de 100 milioane de lire sterline consacrat unor intervenţii chirurgicale cum sunt operaţiile de liposucţie;
– interzicerea localurilor tip fast-food şi a automatelor cu gustări în spitale, unde toate alimentele trebuie să întrunească aceleaşi standarde nutriţionale ca în şcoli;
– înscrierea pe ambalajele alimentelor a informaţiilor nutriţionale pentru copii.
Prof. Terence Stephenson, preşedintele Academiei, a făcut o paralelă cu campania împotriva fumatului, care a necesitat ‘interzicerea reclamelor şi scăderea asocierii fumatului cu activităţi sportive, ceea ce a contribuit la îndepărtarea oamenilor de acest obicei’.
Terry Jones, reprezentant al Federaţiei pentru alimente şi băuturi (Food and Drink Federation), a calificat în schimb raportul drept o ‘colecţie de idei lipsite de echilibru, vizibil puternic influenţate de grupuri de presiune’. Potrivit acestuia, Federaţia ‘spera ca acest raport să analizeze serios cum pot conlucra industria alimentară şi branşa medicilor pentru a combate obezitatea şi pentru a încuraja opţiuni mai sănătoase şi a schimba comportamente, dar nu reuşeşte acest lucru’.
La rândul său, Asociaţia britanică a băuturilor răcoritoare (The British Soft Drinks Association) a respins ideea unei taxe pe astfel de băuturi, afirmând că acestea nu reprezintă decât 2% din totalul caloriilor din dieta britanică medie şi soluţia trebuie să pornească ‘de la dieta în ansamblu şi nivelul de activitate’.
Cardiologul Aseem Malhotra, care a contribuit la realizarea raportului, a atras în ce-l priveşte atenţia asupra faptului că ‘mediul alimentar’ este cauza de bază a obezităţii. ‘Este ca şi cum i-ai spune unui copil care intră într-un magazin cu dulciuri să nu mănânce dulciuri. Nu e nimic rău să consumi din când în când, dar problema este că a devenit ceva zilnic. Alimentele ieftine şi bogate în zahăr sunt suprareprezentate în comerţ, este evident că trebuie să se ia măsuri’, a conchis acesta.