Asociaţia Medicală Britanică a cerut extinderea actualei interdicţii de a fuma în spaţiile publice, aflată în vigoare în Marea Britanie, după încheierea unor recente studii privind efectele fumatului pasiv, anunţă BBC.
Studiile medicale au relevat faptul că nivelul toxinelor dintr-o maşină în care se fumează este de 23 de ori mai ridicat decât cel dintr-un bar pentru fumători. Medicii britanici sunt, însă, conştienţi că adoptarea unei legi astfel de legi ar fi o măsură fără priză la publicul fumător şi caută acum alt tip de abordare ca măsuri de protejare a celor care nu fumează. Grupul pe Probleme de Sănătate din Parlamentul Britanic consideră că o campanie de conştientizare a efectelor fumatului în habitaclul unui automobil şi întocmirea unui set de recomandări pe această temă ar fi mai eficiente decât impunerea unei noi legi anti-fumat.
Până acum nicio regiune a Marii Britanii nu a pus în aplicare interdicţii pe această temă însă autorităţile locale din Irlanda de Nord au anunţat lansarea unei consultări populare pe aceast subiect. Ceva mai avansat în acest domeniu este guvernul regional din Ţara Galilor care se află în plină campanie de conştientizare a efectelor nocive generate de fumatul în autovehicul. Oficialii galezi au anunţat că dacă iniţiativa nu va obţine efectele scontate vor trece la interzicerea prin lege a fumatului la volan.
Deocamdată guvernele locale din Anglia şi Scoţia păstrează tăcerea cu privire la acest subiect. Însă medicii insistă că măsurile trebuie adoptate în tot Regatul. Aceştia consideră, la unison, că o lege generală antifumat la bordul unui autovehicul, cu pasageri sau nu, va contribui la protejarea sănătăţii nefumătorilor şi copiilor. Acestora din urmă le este acordată o atenţie specială pentru că, spun medicii, sistemul lor imunitar în curs de dezvoltare îi lasă expuşi în cazul situaţiilor de fumat pasiv. Printre efectele grave ale fumatului pasiv asupra copiilor se numără aşa-numitul sindrom al morţii subite, astmul sau diminuarea funcţiilor pulmonare.
Medicii britanici constată că Regatul Unit nu a făcut mai nimic în această chestiune iar alte regiuni ale lumii, precum o serie de state din Canada, SUA sau Australia sau Africa de Sud s-au concentrat pe introducerea interzicerii fumatului în maşinile în care sunt prezenţi copii. Britanicii sunt, însă, de părere că interzicerea totală a fumatului în autovehicule ar fi o măsură mai uşor de aplicat de către poliţişti. Ca argument suplimentar aceştia subliniază faptul că un şofer care nu fumează poate acorda mai multă atenţie condusului decât un şofer cu ţigara în mână la volan.
Iniţiativei medicilor i se opune cea a grupului britanic de lobby pro-fumat „Pădurea” care consideră că o interzicere totală a fumatului la volan nu se justifică. Simon Clark, şeful grupului, apreciază că e vorba de o reacţie exagerată şi întreabă: „Ce urmează, să ni se interzică să fumăm şi în casele noastre?” În fine purtătorul de cuvânt al Departamentului de Sănătate din Anglia a declarat că responsabilii din sistemul sanitar nu consideră eficientă impunerea unei legi ci că lucrează la o campanie anti-fumatul în autovehicul ce va fi începută la primăvară.