„Un mesaj din partea corpului profesional este foarte bine venit pentru că, în ultimul timp, când au avut nevoie ei au afirmat că sunt medici, în campaniile electorale au fost susţinuţi de colegii lor medici, dar acum au cam uitat”, a spus preşedintele CMR.
El s-a referit la medicii parlamentari care acum sunt în vacanţă şi care ar fi putut să participe la adunarea corpului profesional al medicilor, care a avut loc joi, iar situaţia urmează să fie analizată în comisiile de disciplină.
„Potrivit legii, parlamentarii care sunt medici sau cadre didactice pot să îşi desfăşoare aceste activităţi nefiind în conflict de interese. Camera Deputaţilor şi Senatul le dă această dispensă având acordul angajatorului şi având acordul universităţilor de medicină. În aceste condiţii ei se supun întru totul regulamentului Colegiului Medicilor. În regulament se spune foarte clar: obligaţia de a răspunde la orice convocare pe care o au. În codul deontologic spune foarte clar că ei sunt, indiferent ce alte activităţi, ei trebuie să fie ataşaţi profesiei medicale. Dacă au binevoit cam 11 să lipsească atunci ei vor trebui să justifice, s-ar putea să fi fost caz de forţă majoră, dar vor trebui la Colegiul Teritorial să-şi justifice absenţa, iar dacă au absentat nemotivat Colegiul prin Comisia de Disciplină va vedea ce se poate întâmpla”, a declarat Vasile Astărăstoae.
Preşedintele Colegiului Medicilor a mai precizat că pentru absentarea nemotivată, cadrele medicale pot primi „de la simpla mustrare până la ridicarea dreptului de liberă practică„.
Totodată, Astărăstoae a propus ca salariile medicilor rezidenţi să se dubleze de la 200 la 400 de euro şi s-a declarat convins că Guvernul va reuşi să găsească cele 40 de milioane de euro pe an necesare acestei majorări.
„Încă de acum şase luni aţi fost de acord cu Declaraţia Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România, adoptată în martie 2012. Aţi fost atunci de acord că profesia medicală trebuie să fie independentă, că medicii trebuie să îşi desfăşoare activitatea fără nicio interferenţă externă în relaţia medic-pacient şi că medicii nu trebuie blamaţi, ci respectaţi de către decidenţi.
Ne bucurăm şi vă felicităm că aţi găsit la bugetul Sănătăţii un miliard de euro pentru a plăti arieratele către firmele de medicamente, însă nu înţelegem de ce nu pot fi găsite doar 40 milioane de euro pentru a fi crescute veniturile rezidenţilor. Am solicitat prin Rezoluţia Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România creşterea în cursul acestui an a salariilor rezidenţilor, care, efectiv, nu pot supravieţui dintr-un salariu de mai puţin de 200 de euro. Ne-aţi şi ni s-a răspuns că nu se poate acum. Totuşi, am descoperit cu uimire că la alte categorii pot creşte veniturile.
Înţelegem îngrijorarea dvs. că demisia a şase persoane dintr-o instituţie, pe care în ultimul timp vedem că nu doar o respectaţi, dar o şi iubiţi, constituie un fenomen foarte grav. Atât de grav încât aţi propus ca un debutant din acea instituţie să fie renumerat mai mult decât un medic primar chirurg, doctor în ştiinţe medicale cu 40 de ani vechime, care a salvat probabil mii de vieţi, consumându-şi viaţa proprie. Vă informăm însă că din 2007 şi până în prezent şi-au dat demisia din sistemul de sănătate peste 14.000 de medici care au ales să plece peste graniţele ţării. Pentru pregătirea acestora statul român a investit peste 3,5 miliarde de euro”, arată Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România (CMR), în scrisoarea către Victor Ponta.