Medicii cer bugetarea programului de screening după ce numărul bolnavilor de cancer de colon s-a triplat

Numărul bolnavilor de cancer de colon s-a triplat din 1990 până în prezent, au spus medicii gastroenterologi şi oncologi, prezenţi la Cluj-Napoca, la un congres de coloproctologie, aceştia solicitând Ministerului Sănătăţii bugetarea programului naţional de screening pentru acest tip de afecţiune.
Iulian Tudor
17 mart. 2017, 09:12
Medicii cer bugetarea programului de screening după ce numărul bolnavilor de cancer de colon s-a triplat

Şeful Departamentului de endoscopie digestivă din cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Cluj-Napoca, Marcel Tanţău, a declarat, joi, presei, că acest program naţional de screning privind cancerul de colon a fost aprobat de 10 ani, dar nu a fost niciodată bugetat.

„Programul naţional de screening pentru cancerul de colon există de vreo zece ani, a fost aprobat în Parlament, dar nu este bugetat şi cerem Ministerului Sănătăţii să găsească fonduri pentru bugetarea sa. Nu s-au găsit niciodată fonduri suficiente pentru un astfel de program, deşi se poate realiza pe regiuni pilot. Screeningul naţional prevedea teste de sângerare ocultă la doi ani, pentru selectarea populaţiei la risc de a avea leziuni colo-rectale şi doar acele persoane să facă examen de colonoscopie, pentru a nu se aglomera cabinetele de endoscopie care nu ar face faţă afluxului de pacienţi de peste 50 de ani. Nu cred că sunt implicate fonduri extraordinar de mari, este nevoie doar de o voinţă politică mai consistentă pentru că acest tip de cancer a crescut de trei ori în ultimii 27 de ani în România. Este o problemă reală, descoperirea în fază incipientă sau în fază de polipi reduce incidenţa cancerului de colon”, a spus Tanţău.

Potrivit acestuia, în statele europene, unde există programe de screening, s-a redus incidenţa cancerului de colon cu 20%, scrie Mediafax.

„Programul de screening trebuie pornit de politicienii de azi, iar rezultatele se văd pentru politicienii de peste 10-15 ani, dar toţi trebuie să înţeleagă că un astfel de program naţional de screening pentru cancerul de colon trebuie să existe, este absolută nevoie de el. Nu cred că finanţarea unui astfel de program ar fi o problemă pentru România, la potenţialul economic actual al ţării”, a mai spus medicul clujean.

Acesta a precizat că, la nivelul UE, sunt obligatorii pentru fiecare stat membru trei screeninguri – mamar, col uterin şi cancer de colon, iar în România singurul care nu a fost bugetat este cancerul de colon.

Preşedintele Congresului Naţional al Societăţii Române de Coloproctologie de la Cluj-Napoca, Cosmin Puia, a declarat, la rândul său, că se impune un astfel de program care ar duce la depistarea precoce a bolii şi ar implica un tratament minim invaziv.

„Toată lumea ar ieşi câştigată şi chiar dacă ar necesita la început cheltuieli suplimentare trebuie să înţelegem că oamenii s-ar simţi mai protejaţi dacă ar exista un astfel de program. Trebuie făcut acest efort de implementare a unui astfel de program, trebuie acceptat şi pe linie financiară”, a subliniat Puia.

Peste 200 de specialişti gastroenterologi, oncologi, chirurgi, radioterapeuţi din România, Franţa şi Germania participă, în perioada 16 – 18 martie, la Cluj-Napoca la cea de-a VII-a ediţie a Congresului Naţional al Societăţii Române de Coloproctologie.

Citeşte şi Medicii sunt şocaţi! Acest remediu ucide 93% dintre celulele de cancer la colon în doar două zile

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Limba îndepărtată care se aseamănă cu româna și care are o mulțime de cuvinte la fel. Cum se spune, de fapt, la dușman, murdar sau cioban
Capital.ro
Elena Udrea, grațiată?! Anunțul cel mare despre ieșirea din închisoare
Playtech.ro
Vremea se schimbă radical în prima zi de Paște. Vin temperaturi de vară
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Nu răspundeți la aceste numere de telefon. E mare pericol
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Rareș Ion a fost INCINERAT! Ceremonia restrânsă a avut loc în Vinerea Mare, în Capitală: 'Am primit mesaj de la mama lui'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie fără margini în fotbal. Marele fotbalist a murit fulgerător: Este imposibil să găsim cuvinte de alinare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Răsturnare în alegeri! S-a aflat în ultimul sondaj!
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul