„Încercările de reglementare a activităţii în domeniul asistenţei medicale, pentru a preveni erorile, nu sunt suficiente. Trebuie să rezolvăm prolemele legate de factorul uman care contribuie la erori, în special epuizarea medicilor”, a declarat dr. Daniel Tawfik, de la Şcoala de Medicină a Universităţii Stanford din California, autorul principal al studiului.
Sindromul burnout este caracterizat de epuizare emoţională, cinism şi senzaţia de scădere a eficienţei la locul de muncă, a explicat Tawfik, potrivit news.ro.
Angajaţii din sectorul sănătăţii şi oricine altcineva cu o muncă stresantă care implică interacţiunea cu oamenii sunt expuşi unui risc mai mare de burnout.
Potrivit estimărilor, peste jumătate dintre medicii din Statele Unite suferă de burnout, iar 45% raportează o oboseală excesivă, afirmă Tawfik şi colegii săi în raportul inclus în Procedurile Clinicii Mayo.
Autorii au adăugat că există dovezi tot mai mari că sindromul de burnout al medicilor poate afecta siguranţa pacienţilor, fiind posibil să contribuie la erorile medicale care provoacă anual moartea a până la 200.000 de oameni în Statele Unite.
În cadrul studiului, 6.695 de medici au fost întrebaţi dacă au simptome de burnout, oboseală sau gânduri de sinucidere şi dacă au făcut erori medicale majore în ultimele trei luni.
În total, 10,5% dintre participanşii la cercetare au spus că au făcut recent o eroare medicală majoră, între care erori de judecată, diagnostic greşit sau eroare tehnică.
O proporţie de 55% dintre erori nu au afectat pacienţii, 5,3% au dus la probleme permanente de sănătate şi 4,5% la moartea pacienţilor.
Dintre medicii care au declarat că au făcut erori medicale, 78% aveau simptome de burnout, comparativ cu 52% în cazul celor care nu au raportat erori.
Medicii care au făcut greşeli au raportat un nivel ridicat de oboseală în proporţie de 78%, comparativ cu 52% în cazul celor care nu au raportat greşeli. În privinţa gândurilor de sinucidere, proporţiile au fost de 13%, respectiv 6%.