Totuși, cei care vor neapărat să-și administreze serul, o pot face în unele cabinete ale medicilor de familie. Aceste cadre medicale nu sunt obligate să administreze vaccinurile anti-COVID-19 în cabinetele lor, însă o pot face dacă-și doresc, în baza unei condiționări.
Riscul constă în faptul că medicii care nu reușesc să atingă pragul de vaccinare al cetățenilor înregistrați vor plăti din propriul buzunar pierderile. Mai precis, din aprilie 2022 a existat un prag de 25%, potrivit legii, ceea ce a descurajat din ce în ce mai tare cadrele medicale.
Mai nou, medicii de familie vor plăti din buzunar vaccinurile COVID-19 care rămân nefolosite sau expiră în cabinetele lor doar dacă pierderile ajung la 50% din numărul total de doze. Ministerul Sănătății a elaborat un Ordin în acest sens, a anunțat luni, 11 iulie, ministrul Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.
Pragul de 50% acceptat ca pierderi pentru vaccin ar urma să fie valabil doar pentru serul COVID-19. Campania de administrare a serului s-a mutat, de la 1 iulie, exclusiv în cabinetele medicilor de familie.
Serurile COVID-19 sunt multidoză, în cinci, șase sau zece doze. Odată vaccinat un pacient, restul dozelor trebuie consumate în șase ore. Altfel, trebuie obligatoriu aruncate. Medicii de familie susțin că este puțin probabil să aibă doi pacienți programați la vaccinare în decurs de 6 ore, având în vedere interesul scăzut din ultima perioadă și cu atât mai puțin cinci, șase sau zece pacienți.
Medicii de familie susțin că și până acum exista prevederea potrivit căreia cadrele medicale sunt bune de plată pentru toate tipurile de vaccin nefolosite în cabinetele lor, după ce le-au primit de la DSP. Totuși, fiind vorba despre vaccinuri monodoză, acest lucru a putut fi gestionat relativ ușor, informează Hotnews.
În acest caz, serurile COVID-19 ar putea deveni total inaccesibile. Totul, în contextul în care România mai are de primit zeci de milioane de doze, din cauza acordului încheiat între premierul demis Florin Cîțu și Comisia Europeană, condusă de către Ursula von der Leyen.
Între timp, aproape nimeni din România nu-și mai face vaccinul COVID-19.