Medicii de familie REFUZĂ să distribuie cardurile electronice. „Este CONFLICT de interese”

Deşi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat încă de anul trecut că, începând cu 1 ianuarie 2013, românii vor putea intra în posesia cardurilor electronice de sănătate, acest lucru nu s-a întâmplat până în acest moment. Mai mult, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti, Rodica Tănăsescu, este de părere că medicii de familie nu ar trebui să fie responsabili de distribuirea cardurilor de sănătate, deoarece acest lucru nu intră în atribuţia lor. Nici preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, nu susţine ideea ca medicii de familie să fie cei care să înmâneze asiguraţilor cardurile de sănătate şi, spune el, "medicii de familie sunt uşor în conflict de interese".
Marilena Vili
04 feb. 2013, 06:24
Medicii de familie REFUZĂ să distribuie cardurile electronice.

Potrivit CNAS, de distribuţia cardurilor de asigurări de sănătate către asiguraţi ar trebui să se ocupe casele de asigurări sociale de sănătate prin furnizorii de servicii medicale din asistenţa medicală primară, mai exact medicii de familie.

Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, că dacă va fi implementat acest proiect, medicii de familie vor folosi cardurile de sănătate, dar că nu sunt de acord ca de distribuirea şi  inscripţionarea carduri electronice să se ocupe tot medicii de familie, deoarece este „un act birocratic” şi care le mănâncă din timpul alocat consultaţiilor.

„Dacă se va implementa acest proiect, medicii de familie, ca orice alt medic din sistem, vor folosi cardurile de sănătate. Sub nicio formă însă noi nu le vom distribui şi nici nu le vom inscripţiona, acestea sunt activităţi care nu ne privesc, sunt activităţi administrative şi nu putem să înlocuim timpul alocat consultaţiei care şi aşa este prea mic. Dacă va fi, le vom folosi, dar în niciun caz nu le vom distribui şi nu le vom inscripţiona„, spune Rodica Tănăsescu.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti, însărcinarea medicilor de familie cu distribuirea cardurilor de sănătate este ilegală. 

Nu este treaba medicului de familie, este un act birocratic care nu ne priveşte, iar cardul de asigurat este legătura între asigurator, respectiv casele de asigurări, şi asigurat, respectiv pacienţii, şi este un document de identificare. Aşadar nu este legal ca o terţă instituţie sau o terţă persoane să interfere între cel care emite cardul, respectiv casele de asigurări, şi cel care primeşte cardul, respectiv pacientul. Este strict legătura între asigurator şi asigurat. Nu vom fi intermediari, pentru că am fi puşi în situaţia de a întreba pacientul dacă îşi doreşte consultaţie sau card, ceea ce sigur că nu este în ordine. Noi nu avem contract de prestări servicii administrative cu casele de asigurări. Distribuţia cardului nu este un serviciu medical. Nu avem contract de prestări servicii birocratice, administrative, deci este ilegal. Nu am calificare de funcţionar, ci de medic”, a precizat, pentru ROMÂNIATV.NET, Rodica Tănăsescu.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a lansat deja un program-pilot al cardului electronic de asigurări de sănătate în judeţul Arad, lansarea oficială a cardului electronic de asigurări de sănătate având loc în 19 decembrie 2012.

„În judeţul Arad nu s-a distribuit niciun card. În judeţul Arad s-a testat funcţionarea tehnică a câtorva carduri, fără să se distribuie carduri. Nu s-a distribuit niciun card”, a spus Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti .

 

Distribuirea cardurilor de sănătate implică securitate sporită în cabinetele medicilor de familie

„Este vorba şi de costuri materiale cu inscripţionere, paza acestor documente oficiale, măsuri de securitate. Nu este proiectul nostru, dacă va fi îl vom folosi, dar nu ne vom implica cu mai mult de atât. Ni se poate cere (medicii de familie să fie intermediari n.r.) şi atunci o să fim. Dacă ni s-ar cere acest lucru vom cere semnătura pacientului, dacă îşi doreşte card sau consultaţie, pentru că din păcate în 15 minute nu le putem face pe amândouă. Noi suntem nişte cabinete în contract cu casele de asigurări. Avem un contract de prestări servicii medicale. Dacă ni s-ar cere aşa ceva (distribuirea cardurilor n.r.) ar însemna că se excede contractului pe care noi îl avem cu casele de asigurări”, a explicat dr. Rodica Tănăsescu.

 

Medicii de familie, posibil conflict de interese în ceea ce priveşte cardurile de sănătate

Nici preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, nu susţine ideea ca medicii de familie să fie cei care vor înmâna asiguraţilor cardurile de sănătate şi, spune el, „medicii de familie sunt uşor în conflict de interese”.

Consider că nu medicul de familie trebuie să emită acest card. Pe de-o parte, trebuie emis de o autoritate, şi nu de un centru privat, pe de altă parte, medicii de familie sunt uşor în conflict de interese, pentru că dacă cardul meu va sta la el, medicul poate fi bănuit că prin cardul meu poate să emită prescripţii atât de medicamente, cât şi de investigaţii paraclinice sau pentru consultaţii clinice. Deci există această posibilitate care lasă loc de interpretare atât pentru autorităţi, cât şi pentru pacienţi. Medici sau operatori privaţi sau publici din sistemul de sănătate pot lua cardul de la Casă, îl pot activa fără prezenţa pacientului, îl pot stoca la ei. Sunt pacienţi la ora actuală care nu au fost cu anii la medicul de familie, iar acel card va sta activat sau neactivat în sertarul unui medic. Mie mi se pare că este un conflict de interese să dai, să distribui cardul prin medicii de familie. Părerea mea că niciun operator de servicii de sănătate nu trebuie să facă această operaţiune”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Vasile Barbu.

Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor este de părere că cel mai potrivit ar fi ca primăria fiecărei localităţi să se ocupe cu distribuirea cardurilor electronice.

„Este bine ca acest card să fie distribuit de Casa de Asigurări de Sănătate prin alt tip de distribuitori care să nu fie în niciun caz operatori de servicii de sănătate, fie el public sau privat, pentru că oricare dintre ei pot utiliza cardul pacientului, dacă intră în posesia lui. Este doar o atribuţie a casei de asigurări prin delegaţii săi, iar unul dintre delegatii săi, conform discuţiilor cu medicii de familie, ar putea să fie chiar primăria. Primăria din localitate are oricum nişte birouri, are o administrare şi apoi poate distribui aceste carduri nominal, fiecărui om. Poate să-i programeze pe nume, pe străzi, pe adrese, poate să le distribuie chiar la domiciliu pentru persoanele care nu se pot deplasa”, mai spune Barbu.

Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor a explicat că informaţiile suplimentare, precum grupa sanguină sau bolile cronice de care suferă pacientul pot fi inscripţionate ulterior, mai ales că o boală cronică poate să parvină în timp.

Vasile Barbu a adăugat că „acest card, într-adevăr este util, simplifică unele dintre activităţi ale operatorilor de servicii de sănătate, însă nu face minuni”.

Să nu ne aşteptăm că datorită lui nu se va mai frauda, pentru că sunt persoane care nu ştiu să introducă codul PIN pe card şi apoi codul va fi introdus de un operator de servicii de sănătate. Pacientul mai puţin instruit, oamenii în vârstă, oameni care nu se pricep la tehnică când se duc la farmacie cu acel card, aceştia vor ruga farmacistul să introducă codul PIN”, explică, pentru ROMÂNIATV.NET, Vasile Barbu.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce conține untul Deluxe de la Lidl, de fapt. Mulți români îl cumpără, în special când e la ofertă, dar puțini citesc și eticheta
Capital.ro
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Ninsorile au făcut ravagii în România! În ce județe sunt blocate șoselele și căile ferate
Cancan.ro
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi obligați
StirileBZI
Cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2025: Ce anunţ a făcut Simona Bucura-Oprescu
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Rusia lansează o nouă rachetă balistică împotriva Ucrainei, NATO reacționează
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?