Numărul concediilor medicale a explodat în valul 5 de coronavirus. Familii întregi s-au infectat şi au stat fie în carantină, fie în izolare. Pentru toate acestea, medicii de familie au fost nevoiţi să emită concedii medicale. Pentru că volumul concediilor este foarte mare, medicii de familie s-au declarat nemulţumiţi de birocraţia legată de concediile medicale.
”În anul de graţie 2022, continuăm să scriem concediile medicale tip, 3 hârtii autocopiative cu pixul sau la imprimanta matricială. Interesant este cum nu s-a reuşit digitalizarea sistemului în condiţiile in care tehnologia există şi o folosim pentru reţete”, a scris, miercuri, pe Facebook, medicul de familie Egri Eduard din Sibiu.
Acesta explică faptul că ”volumul concediilor medicale a explodat odată cu pandemia”.
”Doar pentru o familie de 4 persoane ajungem să scriem 8 concedii, dacă se trece de pe o lună pe alta. Pierdem timp extrem de preţios cu pacienţii în cabinet până le completăm, nici măcar nu putem vorbi cu ei sau consilia fiind extrem de atenţi în a completa fiecare rubrică, deoarece pentru orice literă sau cifră greşită îi punem pe drumuri pentru corectarea greşelii”, a mai scris medicul, citat de news.ro.
Medicul spune că prezentarea pacienţilor la medicul de familie doar pentru a ridica concediul medical este inutilă deoarece raportarea se face online, iar angajatorii le pot lua tot din sistem. Medicul spune că din cauza acestei birocraţii, cabinetele medicilor de familie se aglomerează inutil şi în loc să poată consulta pacienţii care au nevoie de îngrijire medicală, medicii pierd timp preţios cu completarea unor acte.
”Toate datele oricum le completăm şi în format electronic utilizând sistemul informatic şi tot electronic le raportăm, practic munca este dublă. Angajatorul, la rândul lui, pierde timp pentru a transcrie datele de pe concediu în loc să scaneze un cod QR şi automat să fie înregistrat. În caz de pierdere sau distrugere trebuie să refacem, să trimitem declaraţii rectificativă etc, asta înseamnă muncă în plus dar şi atenţie sporită ca aceste hârtii să ajungă intacte”, a mai scris medicul.