Cabinetelor medicilor de familie din România li s-a alocat în 2018 un buget cu doar 17% mai mare decât în 2017, sub 6% din FNUASS total, fapt care a făcut ca funcţionarea cabinetelor să fie la un nivel de „supravieţuire”. În condiţiile în care personalul medical (medici şi asistenţi medicali) din unităţile sanitare de stat (medicina şcolară, ambulatoriu integrat, spitale) a beneficiat de finanţări (salarii şi bugete) mărite cu până la 100%, medicii de familie au aşteptat o reparaţie a acestor inechităţi, se arată în comunicatul Societăţii Naţionale de Medicina Familei (SNMF).
„S-a sperat că guvernanţii vor dispune măsurile reparatorii promise cu ocazia rectificării bugetare din august 2018, respectiv alocarea financiară pentru anul 2019. A fost motivul pentru care medicii de familie au depus eforturi să asigure funcţionarea cabinetelor de medicină de familie în condiţiile în care nu s-au putut asigura creşteri salariale pentru angajaţi (asistenţi medicali şi alte categorii de personal) similare cu cele din sistemul bugetar şi nu s-au putut face investiţii”, precizează sursa citată.
În proiectul de buget pentru 2019, bugetul alocat medicinei de familie vizează o creştere de numai 6% faţă de anul trecut, procent care poate să acopere doar creşterea costurilor generată de inflaţie.
Citeşte şi: Victor Ponta, către liderii PSD: Schimbaţi azi acest buget ticălos, ruşinos, golănesc şi nesimţit
„Argumentele noastre care demonstrează necesitatea echilibrului în sistemul medical şi implicit necesitatea creşterii finanţării in asistenţa medicală primară, nu au determinat reacţiile fireşti în rândul unor decidenţi preocupaţi de starea de sănătate a populaţiei şi de accesul la servicii medicale. Prin subfinanţarea sistematică a medicinei de familie se pune în pericol existenţa acestui sector medical şi implicit pacienţii, motiv pentru care ne aflăm în situaţia de a căuta soluţii alternative pentru asigurarea supravieţuirii cabinetelor”, se mai arată în comunicat.
Medicii de familie îşi manifestă speranţa că decidenţii, guvernanţi şi parlamentari, în calitate de aleşi ai cetăţenilor care sunt de altfel pacienţii lor, vor înţelege că au inclusiv obligaţia de a asigura sănătatea acestora şi accesul la servicii de sănătate.
„Sperăm că ne vor susţine solicitările prin iniţierea şi susţinerea unui amendament pentru creşterea bugetului medicinei de familie, dovedind astfel că înţeleg importanţa sectorului de asistenţă medicală primară. Considerăm că interesul pacienţilor şi dreptul la o practică medicală eficientă sunt motivaţii serioase care vor depăşi barierele administrative şi politice”, se mai arată în comunicat.