Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara anunţă ce trebuie făcut dacă ești mușcat de porc

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara atrag atenţia că în preajma Crăciunului creşte şi numărul pacienţilor care se prezintă la medic după ce au fost muşcaţi de porc.
Filip Stan
26 nov. 2023, 22:46
Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara anunţă ce trebuie făcut dacă ești mușcat de porc

Specialiştii spun că rănile provocate de muşcătura de animale, inclusiv cea de porc, nu trebuie tratată în mod tradiţional cu ulei sau frunze de varză, deoarece acestea cresc riscul septic.

”Pacienţii care se prezintă cu plăgi muşcate de animale, indifierent că sunt sălbatice sau domenstice, trebuie supuşi unei anamneze riguroase. Printre informaţiile solicitate se numără specia animalului care a produs muşcătura, tipul atacului (provocat sau neprovocat), timpul scurs din momentul producerii leziunii. Apropierea Crăciunului face că în această perioada să crească numărul pacienţilor care acuză plăgi muşcate de porc. Acest tip de leziune trebuie tratată de urgenţă cu profilaxie antitetanica, antibiotică sau antirabică”, a transmis dr. Ana Văduva Enoiu, medic specialist boli infecţioase în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara.

Potrivit sursei citate, medicul poate recomanda antalgice (medicamente care calmează durerea), suporturi volemice (tratamente medicale utilizate pentru a menţine sau îmbunătăţi volumul sanguin al unei persoane, atunci când există scăderi semnificative ale volumul de sânge), evaluări imagistice şi, nu de puţine ori, intervenţii chirurgicale.

Citește și: Val de gripă şi viroze. Numărul îmbolnăvirilor creşte în fiecare săptămână

”De cele mai multe ori se recomandă şi profilaxia împotriva rabiei, chiar dacă vorbim de un animal domestic, şi asta îndeosebi atunci când nu se mai poate efectua examenul microscopic al creierului animalului, de către medicul veterinar, prin imunoflorescenta, pentru a stabili prezenţa sau absenţa corpusculilor Babeş-Negri intraneuronali. Importanţă trebuie acordată şi profilaxiei antibiotice pentru că în cavitatea bucală şi în salivă animalului există mai mulţi germeni de care trebuie ţinut cont în alegerea antibioticului. Riscul de infecţii este major. Printre bacteriile şi microorganismele ce pot fi prezente se numără Clostridium, Streptococcus, Staphylococcus, Pasteurella. Dacă aceste bacterii pătrund în rana cauzată de muşcătura de porc, pot duce la infecţii majore ale ţesuturilor şi sângelui. Tetanosul este o altă infecţie bacteriană potenţial letală care poate să apară în urmă muşcăturii. Bacteriile care provoacă tetanosul pot cauza contracţii musculare severe şi spasme, afectând sistemul nervos central. Muşcătura de porc poate duce la afectarea gravă a ţesuturilor (muşchi, tendoane sau oase), dar şi la cicatrici permanente”, mai spune Ana Văduva Enoiu.

Conform medicului, după ce rana a fost spălată cu apă caldă şi săpun, se recomandă să se lase apă să curgă bine peste rana, chiar dacă pielea nu pare că este perforată, iar dacă în leziune sunt depistate obiecte străine: par, pietre sau fragmente de dinţi, acestea se îndepărtează cu atenţie.

După dezinfectare, se lasă rana să se usuce puţîn şi se aplică o crema cu antibiotic şi, în funcţie de cum arată această, se pot asocia şi antibiotice orale.

”Dacă rana este foarte adâncă, pielea este ruptă ori smulsă, sângerarea este abundenţă sau dacă după câteva zile apar semne de inflamaţie, dureri locale, stări de lipotimie sau oboseală ori există scurgeri de lichid sau chiar puroi, este necesară prezentarea de urgenţă la medic. Trebuie, de asemenea, evitate tratamentele improvizate, folosirea de ulei sau aplicarea de frunze de varză pe rana, întrucât acestea pot creşte riscul septic. În mod uzual profilaxia se realizează pentru minim 5 zile”, a precizat dr. Ana Văduva Enoiu.

Citește și: „Nepotul lui Omicron” amenință omenirea. Noua tulpină de COVID, extrem de transmisibilă, s-ar putea răspândi în toată Europa

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cum să speli rufele negre ca să nu se decoloreze. Acesta e tipul de detergent pe care e bine să-l folosești
Capital.ro
Tragedie fără margini. Cel mai bun actor s-a stins mult prea devreme. Nu s-a mai putut face nimic...
Playtech.ro
Succesiune gratuită în România. În ce cazuri nu plătești nimic și cine poate beneficia
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Ce a provocat blackout-ul. Concluziile oficiale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Breaking News. Când iese din închisoare Elena Udrea? Avocatul ei a spus data
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
E risc de black-out și în România! Avertisment de ultimă oră pentru români.
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri