Medicul şef al UPU-SMURD Oradea, Hadrian Borcea, a declarat pentru News.ro, că a decis miercuri, împreună cu colegii săi care au demisionat, să îşi retragă demisiile. „Miercuri la ora 13.00 am decis împreună cu colegii, în urma negocierilor de astăzi cu conducerea spitalului şi în urma convenirii unor soluţii de compromis din ambele părţi, am decis împreună să ne retragem demisiile”, a spus Hadrian Borcea.
El a menţionat că li s-a promis să se revină la modul de acordare a sporurilor de către medicii şefi.
„Ni s-a promis ca revenirea principială în acordarea sporurilor să se realizeze odată cu apariţia noii legislaţii, să nu ne mai trezim cu nişte pseudospecialişti să ne stabilească sporurile, ci medicii şefi să fie implicaţi în această procedură, iar conducerea spitalului a acceptat. Acest lucru ar urma să se întâmple de la 1 mai. Iar pentru luna aprilie, până când intră în vigoare noua legislaţie, se acordă asistenţilor medicali sporul minim pe categoria de spor pe care aveau dreptul, conform hotărârii de guven, printr-un fond de stimulente pe care conducerea spitalului îl va crea”, a explicat Hadrian Borcea.
În 7 mai, toţi cei 40 de medici din cadrul UPU-SMURD Oradea şi-au dat demisia, după ce la sfârşitul săptămânii trecute acelaşi lucru îl făcuse şi Hadrian Borcea, fiind nemulţumiţi de reducerea unor sporuri.
„Nemulţumirea principală este legată de ştergerea dintr-un pix a unui principiu care ne-a făcut să funcţionăm în ultimii 15 ani şi anume motivarea celor care lucrează în condiţii grele. Până în februarie existau şapte sau opt paliere de motivare. Eu stabileam nişte criterii şi se acordau sporuri diferenţiate în funcţie de aceste condiţii grele. De exemplu cel care lucra pe elicopter sau triaj avea sporul cel mai mare, îngrijitoarele de curăţenie aveau sporul cel mai mic. Acest principiu a dispărut, toată lumea primeşte acelaşi spor, fie că este asistentă, fie că este medic, în aceeaşi categorie”, afirma dr. Borcea, care a precizat că sporul a fost plafonat la medici la 22 la sută, la asistenţi la 41 la sută, iar pentru restul personalului auxiliar a crescut.
„Un asistent care lucra pe elicopter avea spor de 100 la sută, acum are spor de 41 la sută. Este o prăbuşire de 60 la sută în condiţiile în care legea salarizării le creşte salariul puţin”, a mai explicat Hadrian Borcea.
El a precizat că acest principiu i-a permis să creeze un echilibru între toate categoriile de persoane.
„Este vorba de principiul acesta, care mi-a permis în ultimii 12 ani de cînd sunt medic şef să creez un echilibru între toate categoriile de persoane. Este un servicu extrem de complex, cu 200 de angajaţi, care trebuie bine echilibrat, iar acest echilibru a dispărut”,a a mai spus fostul medic şef al UPU-SMURD Oradea.
Nemulţumirea medicilor a apărut după ce la sfârşitul săptămânii trecute Consiliul Local Oradea a aprobat reducerea unor sporuri.