UPDATE. „În această seară, doctorul Sorin Păun, managerul interimar al Spitalului Floreasca, mi-a înaintat demisia din funcția de conducere a unității sanitare. În cel mai scurt timp va fi numit un nou manager interimar care să asigure buna funcționare a acestui spital până la organizarea concursului cel târziu în luna octombrie. Dincolo de problemele de comunicare dintre doctorul Sorin Păun și parte a personalului din spital, nimeni nu mi-a adus la cunoștință elemente care să pună la îndoială onestitatea sa și calitățile recunoscute de medic chirurg”, a declarat ministrul Sănătății, citat de Agerpres.
Vlad Voiculescu a dat asigurări că Ministerul Sănătății va acorda în continuare tot sprijinul Spitalului Floreasca pentru remedierea rapidă a situației.
Șeful Departamentului UPU – SMURD al Spitalului de Urgență Floreasca, medicul Bogdan Oprița, a declarat, miercuri seara, în urma întâlnirii cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, că problemele de la unitatea medicală au apărut în urmă cu câteva luni și au fost semnalate mai multor instituții.
„Acest demers să știți că nu a început acum, a început în urmă cu câteva luni. Am încercat să rezolvăm această problemă. (…) Este regretabil că s-a ajuns la o astfel de situație din cauza lipsei de dialog al unor conducători ai unei instituții. (…) Au fost discuții inițial verbale, după care au fost făcute memorii în scris către conducerea instituției. Au fost memorii înaintate Ministerului de Interne la Departamentul pentru Situații de Urgență asupra situației, au fost înaintate către Ministerul Sănătății. S-au discutat în comisia interministerială suport tehnic. Din punctul meu de vedere, ca șef de secție, am făcut toate demersurile necesare. Dar, din momentul în care nu s-a mai dorit să se discute decât prin hârtii — e o problemă”, a spus Bogdan Oprița.
El a adăugat că la discuțiile cu ministrul Sănătății au participat și reprezentanți ai secției de terapie intensivă, care au semnalat la rândul lor anumite probleme.
„Tocmai pentru că am depus jurământul lui Hipocrate, nu poți să ieși în stradă, nu poți să primești un pacient în spital fără să ai la dispoziție ceea ce îți trebuie ca să îl tratezi corect”, a precizat medicul.
Referindu-se la înregistrările în baza cărora managerului Spitalului Floreasca, Sorin Constantin Păun, i-a fost reproșat modul în care comunică, Oprița a declarat că acesta nu a fost niciodată „o persoană foarte compliantă”, dar că „de aici și până la modul în care a ajuns să se discute e drum lung”.
Oprița a mai spus că departamentul pe care îl conduce are în prezent 33 de posturi ocupate, dar că nu s-a aprobat scoaterea la concurs a unor noi posturi, în ciuda referatelor depuse.
„Jurământul lui Hipocrate se referă la relația directă a medicului cu pacientul. Adică, în momentul în care sunt în fața unui pacient, trebuie să respect acest jurământ. Nu am depus niciun jurământ personal — nici eu și cred că niciunul dintre colegi — de fidelitate față de domnul manager al spitalului. Ca urmare a acestui lucru, spun doar atât: în raport direct cu pacientul respectăm evident jurământul lui Hipocrate și legile țării”, a precizat el.
Oprița a apreciat că problemele referitoare la echipamentele medicale au venit „tot ca o măsură de presiune” la adresa colectivului de la Departamentul UPU — SMURD.
„Faptul că o persoană nu cunoaște legislația țării și este într-o astfel de poziție este o altă problemă. Echipamentele respective au fost achiziționate de către Ministerul Sănătății prin programul de împrumut cu Banca Mondială. Este un acord de împrumut realizat de Guvernul României, ratificat de Parlament și adoptat printr-o lege. Dacă aceste lucruri nu se înțeleg la nivelul conducerii unității, nu este problema mea. Dacă managerul unității consideră că un anumit echipament nu este necesar în spitalul de urgență este problema dânsului să îl refuze. Dar trebuie să își asume acest lucru în scris”, a subliniat Oprița.
17 medici de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, care lucrează la Unitatea Primiri Urgenţe SMURD, şi-au dat demisia miercuri pe motiv că sunt trataţi într-un mod nedemn şi abuziv de către managerul interimar Sorin Păun. Demisiile au fost depuse după ce au apărut spaţiul public înregistrări audio în care Sorin Păun i-ar fi înjurat pe medici. Doctorul Păun a fost numit manager interimar în aprilie, după ce fostul ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, i-a cerut demisia managerului Nicuşor Louchi, după ce a vizitat pe neaşteptate unitatea de arşi de la Floreasca, care nu era încă funcţională la vremea aceea.
La Spitalul de Urgență Floreasca există probleme majore de comunicare, a apreciat miercuri seara ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, în urma unei discuții cu reprezentanții medicilor demisionari de la Departamentul UPU – SMURD al unității medicale respective.
„Am avut o întâlnire lungă cu o parte din medicii care și-au depus demisiile astăzi. O parte din probleme sunt cu adevărat grave. (…) Sunt două tipuri de probleme: unele obiective și unele mai degrabă de natură subiectivă, care au de-a face cu funcționarea unui colectiv. O să mă axez pe rezolvarea celor obiective, dar și cele subiective trebuie să își găsească de asemenea soluționarea”, a afirmat el.
Ministrul a adăugat că la nivelul spitalului au existat probleme cu anumite medicamente, dar că acestea au fost soluționate.
„Înțelegerea mea este că aceste probleme au fost rezolvate între timp și că au fost probleme cu aprovizionarea de medicamente pe termen scurt. Între timp vorbim mai degrabă de probleme contabile și de probleme de comunicare, probleme majore de comunicare”, a precizat Voiculescu.
Întrebat dacă există și medici de la alte secții ale spitalului care și-au exprimat nemulțumirea, Voiculescu a spus că problemelor de comunicare de la Spitalul Floreasca li se adaugă și problemele sistemului sanitar: personalul insuficient și volumul mare de muncă.
De asemenea, el și-a exprimat speranța că rezolvarea problemelor de comunicare va soluționa impasul de la spitalul Floreasca. „Cred că aceste probleme, de comunicare, au dus unde suntem astăzi”, a reiterat el.
Ministrul a subliniat că spitalul are o importanță strategică și că își dorește rezolvarea cât mai rapidă a problemelor apărute. În jurul orei 22.30, ministrul s-a întâlnit și cu managerul Spitalului Floreasca, Sorin Constantin Păun, pentru a asculta și punctul său de vedere.
Miercuri, 17 medici de la Departamentul UPU — SMURD al Spitalului de Urgență Floreasca au demisionat. Ulterior, ministrul Sănătății a convocat o discuție cu aceștia.
„Am informații despre un număr îngrijorător de mare de demisii, cunosc problema. Au existat două întâlniri de mediere la nivelul Ministerului Sănătății, două întâlniri convocate de mine. Senzația mea era că lucrurile merg într-o direcție bună. Se pare că nu este așa, este o situație foarte gravă. În seara aceasta am convocat a treia rundă de mediere la Ministerul Sănătății (cu reprezentanți ai medicilor demisionari — n.r.). Presupun că va fi ultima”, a spus el.
Întrebat cum comentează modul în care managerul se adresează medicilor, Vlad Vocilescu a spus că dacă acuzaţiile se confirmă, atunci acest lucru este inacceptabil.
17 medici de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, care lucrează la Unitatea Primiri Urgenţe SMURD, şi-au dat demisia miercuri pe motiv că sunt trataţi într-un mod nedemn şi abuziv de către managerul interimar Sorin Păun. „Am fost informat de demisia a 17 medici de la UPU SMURD, care au dat drept motiv presiunea psihologică şi modul în care li se adresa managerul spitalului, domnul Păun”, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, doctorul Bogdan Opriţa.
Managerul Spitalului Floreasca, Sorin Păun, a declarat că medicii de la UPU SMURD nu au prezent motivele care i-au determinat să demisioneze, deşi există un regulament intern al unităţii medicale în acest sens, Păun susţinând că în perioada următoare vor fi mai multe anunţuri de angajare.
„Sper ca medicii colegi de la sectia UPU să înţeleagă că au depus un jurământ în slujba unui om, nu a unor persoane şi să nu se lase manipulaţi. Nu răspund la presiunile făcute de grupul de interese. Nu cer decât respectarea legii. În relaţiile cu colegii mă bazez pe comunicarea deschisă în contextul în care reglementările trebuie aduse la cunoştinţa tuturor angajaţilor din spital.
Deocamdată lucrurile sunt sub forma investigaţiilor şi o să vedem pana la capat. Săptămâna viitoare va fi publicat un anunţ pentru angajări. Demisia este un act unilateral. Nu e notat în aceste demisii niciun fel de motivaţii. Există o regulă în spital ca orice demisie să fie prezentată managerului şi discutată punctual. Când mă trezesc cu mai multe demisii, nu pot vorbi în colectiv ci cu fiecare în parte. În demisii nu se regăseşte motivul”, a declarat managerul Spitalului de Urgenţă Floreasca, Sorin Păun.
„Lucrez în spital ca student, ca rezident, ca specialist si medic primar. Am o activitate universitara de 29 de ani. Activitatea mea nu are nicio legatura cu cea a sotiei mele, suntem amandoi medici si pot sa va spun ca am petrecut mai mult timp in acest spital decat in familia mea. Nu cred că a fost zi în care am plecat mai devreme de 7-8 din acest spital. Nu se pune problema demisiei in mod special. Am si spus deja, plecarea mea din pozitia de manager de la Spitalul de Urgenţă nu rezolva o situatie de fond, iar situaţia de fond nu poate fi rezolvata decat in spiritul legii, daca rezolvam acest lucru atunci situatia conflictuala dispare”, a mai declarat dr. Păun.