Preşedintele filialei SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu, anunţă că angajaţii din sănătate vor face grevă, luna viitoare, ei reclamând, pe de o parte, faptul că salariile lor au rămas printre cele mai mici din România, iar pe de altă parte lipsa acută de personal din spitale.
”Vom organiza un protest în februarie, nu în ianuarie, termenul de 18 ianuarie este pentru a lua suficiente semnături pentru a nu fi declarată ilegală, această grevă. Momentan ne ocupă de organizarea ei, iar la 1 februarie sau la începutul lui februarie acea grevă cu siguranţă se va derula. Noi, de aproximativ doi ani de zile şi de mai mult am tot atras atenţia că nu este ok ce se întâmplă în sistemul de sănătate, salariile au rămas printre cele mai mici din România. Un asistent medical are salariul aproape de salariul minim pe economie, media este între 3000 şi 4000 de lei, iar această blocare a posturilor a dus la epuizare. În aceste zile de când a început acest an noi suntem epuizaţi de muncă, în timp ce alţi bugetari nici nu s-au întors din vacanţe. Camerele de gardă sunt pline, secţiile sunt pline şi noi nu avem personal”, a declarat liderul de sindicat sâmbătă seară, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.
El a afirmat că liderii celor două partide aflate la guvernare au promis, anul trecut, că vor debloca jumătate din acest necesar, însă cele 15.000 de posturi nu au fost scoase la concurs.
Întrebat cine este de vină pentru situaţia din sistemul sanitar, Huşanu a răspuns: ”Noi am avut asigurări de la Guvernul României că salariile vor creşte şi posturile vor fi deblocate. Acum, că dă vina domnul Rafila pe domnul Boloş şi invers, nu este problema noastră, problema noastră este că sănătatea moare, sistemul de sănătate este în colaps, or noi nu putem să fim spectatori la aşa ceva”.
Maria Enescu, managerul spitalului de Copii Victor Gomoiu: Greva era iminentă. Spitalele duc o lipsă acută de personal
”Eu zic că și medici sunt puțini, în multe spitale personalul medical este deficitar, dar cea mai acută lipsă este de asistenți și personal mediu și auxiliar.
În spitalul nostru, din ultimele calcule pe care le-am făcut, pe care trebuie să le predăm la Ministerul Dezvoltării pentru deblocarea posturilor, la nivelul unității sanitare Gomoiu, este necesar un număr de 152 de posturi, în total – infirmiere, asistente medicale, medici, personal auxiliar. Noi ne-am confruntat cu o problemă foarte, foarte mare la camera de gardă, deoarece sporurile în spitalele de pediatrie sunt foarte mici, iar personalul migrează spre privat. Posturile fiind blocate, ne-am trezit în această situație.
După cum știți, am mai declarat, personalul medical, medicii, șefii de secție au făcut un apel disperat la mine, să închidem camera de gardă de la ora 19:00 până a doua zi dimineață. După părerea mea asta ar fi fost o crimă în perioada asta, cu atâtea viroze și atâtea cazuri complicate. Noi nu suntem un spital de urgență, dar adresabilitatea către spitalul nostru este similară unui spital de urgență. Sunt, de la 120 de pacienți în 24 de ore, până la 220, 225, 230 de pacienți care vin la noi.
Posturile nu au fost deblocate din cauza Ministerului de Finanțe. Am înțeles că Ministerul de Finanțe a considerat că nu este cazul să se deblocheze aceste posturi. Am depus memorandum în luna mai, iar răspunsul de la dânșii a venit în luna decembrie, că avizul este negativ. Se face economie pe sănătatea noastră. Dacă domnul ministru de Finanțe a considerat că posturile în Sănătate nu sunt o prioritate națională, înseamnă că… nu știu ce să zic… dânsul nu are copii, sau nu se adresează sistemului sanitar din România. Mi-e greu să înțeleg lucrurile astea. Sincer, mi-e greu să înțeleg, pentru că ți se rupe sufletul când vezi la camera de gardă că pacienții așteaptă din cauza faptului să avem două asistente la camera de gardă, 4, 5 medici, fiecare cabinet este ocupat, copiii necesită foarte mare atenție, părinții au devenit disperați. Sunt foarte multe de discutat.
Din ce am înțeles, ce am mai citit în presă, domnul prim-ministru ne-a asigurat că săptămâna viitoare, prin memorandum, o să se deblocheze aceste posturi. Așteptăm”, a declarat Maria Enescu, managerul spitalului de Copii Victor Gomoiu, pentru Digi 24.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat sâmbătă despre greva anunţată de SANITAS, că în întâlnirile pe care le-au avut cu sindicatele, atât Ministerul Sănătăţii cât şi premierul şi vicepremierul Marian Neacşu, s-a discutat inclusiv posibilitatea măririlor salariale la personalul TESA, în primul trimestru al acestui an.
”Lucrurile astea se vor întâmpla aşa cum a promit premierul. Sunt convins că atunci această grevă nu va mai avea obiect”, a spuen ministrul Sănătății, la Digi 24.
Rafila a menţionat că cele două domenii prioritare, sănătatea şi învăţământul reprezintă şi pentru Guvern şi pentru toată lumea într-adevăr domenii în care trebuie să putem să funcţionăm cât mai aproape de normal. Ministrul Sănătăţii a anunţat că la sfârşitul anului trecut, s-a aprobat prin Ordonanţă prin care ”începând cu 1 ianuarie 2024, toate posturile care se eliberează în sistemul de sănătate pot fi scoase la concurs fără memorandum”.
”Deci ce se eliberează de acum încolo prin pensionare, prin plecare, se pot ocupa fără memorandum tocmai ca să scădem puţin presiunea şi să putem să înlocuim personalul într-un ritm care are legătură cu nevoile sistemului de sănătate”, a mai spus Rafila.