Medicii din Timişoara sunt obligaţi să resusciteze pacienţii în ambulanţe şi, din acest motiv, tuburile de oxigen au venit cel mai preţios lucru. Autosanitarele au devenit locurile în care pacienţii primesc primele îngrijiri până la eliberarea unui pat în secţiile COVID-19. În multe cazuri, acest lucru poate dura câteva ore.
„Pacientul este panicat, ce se întâmplă, ce fac, unde mă duceţi, cum facem, nu mă simt bine. Asistentul stă cu pacientul în spate şi există riscul să rămânem fără oxigen”, a declarat Marius Cioclu, ambulanţier SAJ Timiş, conform Observatornews.
În aceste condiţii, tuburile de oxigen care erau încărcate înainte chiar şi la cinci zile sunt umplute şi de două ori pe zi.
„Am şi suplimentat cu 45-50 de tuburi rezervele noastre. Dispunem de 650 de tuburi în prezent. Şi eram pregătiţi să deplasăm ambulanţe să facem schimbul de oxigen în curţile spitalelor, dacă era cazul, dar nu a fost. S-au făcut resuscitări şi în curtea spitalului. Participăm şi noi şi medicii din spitale!”, a explicat Iancu Leonida, şef SAJ Timiş, conform sursei citate.
Citeşte şi: Vlad Voiculescu îşi pregăteşte demisia? Ministrul Sănătăţii a prezentat bilanţul
Din cauza numărului în creştere cu infecţiile COVID-19, ceilalţi pacienţi care au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă sunt nevoiţi să aştepte.
„Unităţile de primiri urgenţe se blochează, asta-i problema. În momentul în care ele s-au umplut în momentul acela e un semnal că sistemul din spate care ar trebui să asigure preluarea acestor pacienţi e deja plin”, a afirmat Mihai Grecu, şef UPU Timiş, conform Observatornews.
În Timiş, rata de infectare a scăzut uşor: de la 6,14 la 6,08.
Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat vineri 6.516 de cazuri noi COVID în ultimele 24 de ore în România. La Terapie Intensivă sunt în prezent 1.364 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. De asemenea, au fost raportate 116 decese în ultimele 24 de ore.
Au fost confirmate 926.310 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 830.270 de pacienți au fost declarați vindecați.
În România, 22.835 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV– 2 au decedat.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.529. Dintre acestea, 1.364 sunt internate la ATI. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.609.165 de teste RT-PCR și 554.286 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 29.754 de teste RT-PCR (17.445 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.309 la cerere) și 10.940 de teste rapide antigenice.
Citeşte şi: BILANŢ CORONAVIRUS 26 MARTIE. Noi cifre ALARMANTE. Incidența COVID din București se apropie de 7