Specialiștii spun că dacă vom dormi cât trebuie vom fi mai pregătiți pentru această luptă. Un somn bun înseamnă 7-8 ore de somn odihnitor.
Medic primar pneumolog, dr. Oana Deleanu: “Lipsa somnului scade imunitatea, pentru că în timpul somnului se secretă acele proteine care fac parte din sistemul imun. Știm cum toții că se spune atunci când ești răcit că trebuie să dormi și să mâncăm o supă de pui. În tot acest context este foarte important ca lumea să înțeleagă că trebuie să se odihnească. Este bine să încercăm să avem un somn de 7-8 ore de somn de calitate. Asta ne întărește mai mult sistemul imunitar decât toate suplimentele care s-au terminat din farmacii. Persoanele care au murit din cauza coronavirusului au fost în proporție de 75 % hipertensive. Deci, în spate cel mai probabil pacienți cu sindrom de apnee în somn. Pe de altă parte orice tulburare a somnului care duce la o cantitate redusă, nu 7-8 ore de somn cum ar trebui să dormim în mod normal.”
Specialiștii spun că se așteaptă ca spitalele de pneumologie să fie suprasolicitate în perioada imediat următoare.
Medic prima penumolog, prof. dr. Florin Mihălțan: “Somnul este ne ritmează viața. Somnul face legea și orice patologie că merge într-o extremă sau cealaltă, un somn neodihnitor prelungit sau fără somn cum sunt insomniacii, deschide fereastra spre o multitudine de boli. Inclusiv infecțiile. Și infecțiile aici nu iartă. De multe ori infecții virale sau bacteriene pot îmbrăca o coloratură dramatică. Ne așteptăm ca în continuare spitalele de pneumologie să devină solicitate cu un număr de pacienți în creștere. Vorbim despre pacienți care vor veni cu acest deficit imun. Noi știm care ne sunt pacienții cronici, dar probabil că lista va fi mult mai lungă.”