Conform proiectului de act normativ, continuitatea asistenţei medicale se poate asigura şi prin gardă la domiciliu, care se organizează pe specialităţi medicale, dacă în secţiile sau compartimentele cu paturi precum şi în ambulatoriu integrat al spitalului sunt încadraţi cel puţin doi medici în specialitatea respectivă, informează Mediafax.
În garda la domiciliu, pe specialităţi pot fi cooptaţi şi medici care nu sunt angajaţi în unitatea respectivă, dar care sunt confirmaţi prin ordin al ministrului Sănătăţii în specialitatea stabilită pentru această activitate. De asemenea, garda la domiciliu poate fi organizată în zilele lucrătoare, între ora de terminare a programului stabilit pentru activitatea curentă a medicilor şi ora de începere a programului de dimineaţă din ziua următoare.
În zilele de sâmbătă şi duminică, dar şi de sărbătorile legale şi în celelalte zile în care, potrivit reglementărilor legale, nu se lucrează, garda la domiciliu începe de dimineaţă şi durează 24 de ore.
Medicul care asigură garda la domiciliu este obligat să răspundă la solicitările primite din partea medicului coordonator de gardă într-un interval de maxim 20 minute, se mai arată în proiectul de act normativ. Prin asigurarea continuităţii cu gardă la domiciliu şi chemări în caz de urgenţă, costurile unei linii de gardă se reduc în medie cu 50%.
Ministerul Sănătăţii a făcut aceste precizări întrucât regulamentul de organizare şi efectuare a gărzilor nu prevede modul de reglementare a gărzilor la domiciliu, se mai arată în documentul citat.