Noile constatari intra in contradictie cu rezultatele cercetarilor realizate anterior pe aceasta tema de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Birmingham si Oxford, informeaza alphagalileo.org.
Rezultatele noului studiului sunt complet diferite de cele la care oamenii de stiinta au ajuns in urma cu sase ani pe parcursul unei cercetari similare ce testeaza beneficiile acelorasi suplimente alimentare asupra functiilor cerebrale. La vremea respectiva, oamenii de stiinta au observat ca suplimentele alimentare omega-3 au un efect benefic asupra abilitatilor celor mici de a citi si memora, in special in randul celor ce sufera de deficit de atentie.
Pentru a realiza noul studiu, cercetatorii au testat copiii care aveau probleme de citire si au descoperit ca suplimentarea dietei alimentare cu pastile din ulei de peste prezinta beneficii minime in ceea ce priveste stimularea abilitatilor cognitive si a comportamentului acestora.
Astfel, 376 de copii cu varste intre sapte si noua ani au fost testati in ceea ce priveste abilitatile de citire si memorare.
Jumatate dintre acestia au luat zilnic cate un supliment de ulei de peste omega-3, in timp ce restul a primit o pastila cu efect placebo.
Abilitatile acestora au fost testate atat inainte de suplimentarea dietei alimentare cu ulei de peste, cat si dupa, de catre parinti si profesori. Testele realizate de oamenii de stiinta au aratat ca nu exista diferente reale in ceea ce priveste rezultatele si performantele scolare ale participantilor.
„Cu totii suntem dornici sa ii ajutam pe copiii care au performante scolare slabe. Opinia mea este ca fondurile ar trebui investite in interventii mai promitatoare, intrucat efectele suplimentarii dietei alimentare cu ulei de peste omega-3, desi arata imbunatatirii in unele cazuri, nu sunt o metoda eficienta de stimulare a memoriei in randul copiilor,” declara Prof. Paul Montgomery de la Universitatea din Birmingham.
„Uleiul de peste sau acizii grasi omega-3 sunt considerati in general ca fiind un stimulent cerebral. Cu toate acestea, dovezile privind beneficiile acestor suplimente alimentare pentru imbunatatirea performantelor scolare si a comportamentului celor mici este supraestimat,” conchide Dr. Thees Spreckelsen, coautorul studiului si profesor in cadrul Universitatii Oxford.