Salarii mari degeaba, spitalele din România nu pot concura cu mirajul miilor de euro de afară. Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște a ajuns să caute medici printr-o metodă mai puțin obișnuită: pe stâlpii din București au fost lipite câteva anunțuri în care scrie: „Căutăm medici specialiști UPU-SMURD / SJU Târgoviște.” La numărul de telefon din anunț răspunde directorul de îngrijiri medicale al spitalului, Florin Gheorghe, care spune că, deși s-au mai organizat concursuri în trecut, niciun doritor nu s-a prezentat. Spitalul are un deficit de 8 medici la Unitatea de Primiri Urgențe.
La Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște urmează să fie scoase la concurs 40 de posturi de medici. Însă în speranța că vor veni oameni să dea concurs, reprezentanții spitalului au decis să lărgească aria de recrutare.
”Căutăm medici specialiști UPU-SMURD/ SJU Târgoviște. Relații la telefon 0724 032 838 SJU Târgoviște”, scrie pe anunțul de pe anunțul lipit pe un stâlp lângă o unitate medicală din Capitală.
La numărul de telefon răspunde directorul de îngrijiri al spitalului din Târgoviște, conform jurnalistei Carla Tănasie cea care a postat o fotografie cu anunțul pe pagina ei de Facebook.
Salarii majorate în Sănătate în 2023
Imediat, utilizatorii platformei respective au confirmat că au văzut astfel de mesaje prin București. ”La ce nivel am ajuns! Fără cuvinte…. Pot confirma că este unul fix în poarta Spitalului Militar Central. Am crezut că nu văd bine”, a comentat un internaut.
”Se zbat și ei. Sigur au publicat pe platforme de recrutare. Resursa umană e mai rara decât aurul de la Roșia montană. Cei buni au plecat..”, a comentat altcineva.
Conform documentelor financiare consultate de Newsweek, sunt salarii nu sunt chiar atât de mici.
Acestea sunt salarii anuale, conform declarațiilor de avere. Fostul manager al instituție avea salariu de 16.900 de lei brut pe lună.
Salariații din sănătate au făcut greve în ultima perioadă și cer creşterea salariilor de bază cu cel puţin 25% pentru anul 2024.
Reamintim că salariile medicilor și ale personalului din spitale s-a triplat în 2017, după adoptarea legii salarizării. Astfel, un medic ajunge la un salariu de minim 15.000 de lei brut. S-a făcut acest efort tocmai pentru ca medicii să nu plece din România, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
„Astfel, începând cu data de 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar, care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă, și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar, care asigură asistența medicală, beneficiază și de o indemnizație lunară brută, după cum urmează:
Actul normativ adoptat mai prevede instituirea unei limite clare a duratei concediului de odihnă anual de până la 38 de zile lucrătoare în funcție de vechime, calculate potrivit contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului bugetar “Sănătate”.
Președintele Colegiului Medicilor: România nu are deficit de medici, dar 50% sunt concentrați în București și în 5 județe
România nu are neapărat un deficit de medici – exceptând medicii de familie, unde ar mai fi nevoie de aproximativ 1.400 de medici – însă cea mai mare problemă o reprezintă faptul că, dintre cei 55.000 de medici cu aviz de liberă practică, peste 50% sunt concentrați în București – aproximativ 17.000 de medici – în Cluj, Dolj, Timișoara, Târgu Mureș și Iași, declara, în august 2022, președintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Daniel Coriu. Restul – 36 de județe – își împart aproximativ jumătate dintre medicii României – 27.000 de medici.
Președintele Colegiului Medicilor face o afirmație-surpriză: în ansamblu, România nu are de fapt deficit de medici: „Practic, noi, în ansamblu, nu avem un deficit de medici. Poate că ar mai fi nevoie de câteva mii. Dar faptul că ei sunt concentrați doar în cateva județe, acest dezechilibru, repartiția medicilor este marea problemă. Nu avem un deficit foarte mare de medici, poate doar la nivelul medicilor de familie – de 1.400 și ceva. Dar în rest, nu avem un deficit foarte mare. Noi putem să îl compensăm cumva, dar acest dezechilibru este dramatic”, afirmă Daniel Coriu.
Indiferent de salarii, majoritatea medicilor aleg să lucreze doar în marile centre și evită restul țării din cauza lipsei de condiții pentru practicarea în siguranță a actului medical, subliniază președintele Colegiului Medicilor. De ce? „Pentru că medicul va dori un loc de muncă atractiv. Dorește să aibă la îndemână echipamente performante, dorește să practice așa cum a învățat în rezidențiat. Dacă nu reușește să rămână la București sau la Craiova sau într-un centru mare, probabil va emigra. Vorbim despre două Românii aici. În a doua parte a României, a doua Românie, nu există, din nefericire, condițiile practicării unui act medical în siguranță. Este foarte important, pentru că medicul este blamat, pentru că medicul este asimilat sistemului medical.”