Şeful cancelariei premierului a anunţat, vineri, că Ministerul de Interne şi Ministerul Sănătăţii au propus o ordonanţă de urgenţă ce vizează angajarea medicilor rezidenţi care urmează să finalizeze examenul de rezidenţiat. Ionel Dancă a explicat că principalele specializări foarte solicitate în timpul epidemiei de COVID-19 sunt medicina de urgenţă, terapia intensivă, epidemiologia, bolile infecţioase şi radiologia.
„Se creează cadrul prin această OUG pentru angajarea acestor medici rezidenţi cu contracte pe perioadă determinată pe şase luni. Avantajul pe care îl au aceşti tineri medici este că vor putea fi detaşaţi în diverse unităţi spitaliceşti unde există nevoie de aceşti specialişti.
Unde există posturi vacante, după expirarea perioadei de şase luni, vor putea ocupa posturile vacante fără concurs”, a declarat şeful cancelariei premierului Ludovic Orban.
Ionel Dancă a mai precizat că „sunt avute în vedere un număr de aproximativ 200 de medici care ar urma să finalizeze examenul de rezidenţiat pentru specializările menţionate şi care ar putea să fie incluşi în cadrul acestui program de păstrare a medicilor rezidenţi, a tinerilor medici în sistemul sanitar”.
De asemenea, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care cadrele medicale angajate de perioadă determinată în timpul stării de urgenţă şi a celei de alertă să poate beneficia de prelungirea contractelor.
Tot astăzi, bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat cu 570 de milioane de lei. Cea mai mare sumă, adică 400.000 de lei, va fi folosit pentru desfăşurarea activităţilor din programele naţionale de sănătate, printre care şi testarea suspecţilor şi bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus prin metoda Real Time PCR, şi continuarea vaccinării antigripale.
Mai mult, suma de 65.000 mii lei va fi utilizată de către Ministerul Sănătăţii pentru achizitionarea medicamentului Veklury (Remdesivir) necesar pentru tratamentul pacienţilor cu infecţie COVID.
Medicamentul Veklury (Remdesivir) a fost autorizat la nivel mondial şi la nivelul Comisiei Europene ca tratament specific pentru pacienţii infectaţi cu virusul SARS-CoV-2.
„În scopul asigurării accesului egal la acest medicament al tuturor pacienţlor la nivel european, la nivelul Comisiei Europene a fost realizată o procedură de achiziţie comună, în numele şi pentru Statele Membre, aceasta urmând a fi finalizată în perioada imediat următoare. Ţinând cont de faptul că, la nivelul UE a fost adoptată strategia de achiziţie centralizată, prin intermediul Comisiei Europene, iar Statele Membre pot încheia contracte subsecvente în baza Acordului Cadru încheiat între Comisie şi producător, Ministerul Sănătaţii din România trebuie să asigure cadrul legal necesar în vederea posibilităţii achiziţionării medicamentelor necesare în perioada octombrie – decembrie 2020”, a precizat Ministerul Sănătăţii.