Medicii rezidenţi nu au fost incluşi în campania de vaccinare anti-COVID, a reclamat deputatul PSD Alexandru Rafila. Reprezentant al României la OMS a cerut ca vaccinarea să se facă fără discriminare.
„Mă bucur că a început campania de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, iar personalul medical se află în prima categorie aleasă pentru a beneficia de imunizare, conform recomandărilor OMS.
Însă, numeroşi medici rezidenţi care îşi desfăşoară activitatea în spitale şi unităţi sanitare nu au fost incluşi pe lista persoanelor care urmează să fie vaccinate în această perioadă. Medicii rezidenţi sunt colegii noştri şi au fost implicaţi din primul moment în acordarea asistenţei medicale, atât pentru pacienţii Covid, cât şi pentru cei non-Covid”, a scris, miercuri, pe Facebook, Alexandru Rafila.
Potrivit News.ro, deputatul PSD a făcut un apel la ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi la coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, ca medicii rezidenţi să fie incluşi în campania de vaccinare.
„Trebuie incluşi fără discriminare în rândul personalului medical care urmează să fie vaccinat în prima etapă. Fac un apel public către ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi către coordonatorul campaniei de vaccinare, doctorul Valeriu Gheorghiţă, să ia măsurile necesare pentru rezolvarea acestei probleme”, a mai precizat Rafila.
Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 a anunţat miercuri că procesul de vaccinare continuă atât în centrele de vaccinare deschise în București, cât și în țară, după cum urmează:
– (3) București: Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Spitalul Universitar de Urgență București și Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Agrippa Ionescu”;
– (9) Dolj: Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”, Spitalul „Filișanilor” Filiași, Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, Spitalul Municipal Băilești, Spitalul Județean de Urgență, Spitalul CFR Craiova, Spitalul Municipal Calafat și Spitalul Orășenesc Dăbuleni;
– (4) Timiș: Spitalul Județean, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”, Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Victor Popescu” și Spitalul Municipal Lugoj;
– (9) Hunedoara: Spitalul Județean de Urgență Deva, Spitalul Municipal Hunedoara, Spitalul Municipal Brad, Spitalul Orășenesc Hațeg, Spitalul Municipal Lupeni, Spitalul de Urgență Petroșani, Spitalul Municipal Orăștie, Spitalul CF Simeria, și Spitalul Municipal Vulcan.
În centrele de vaccinare menționate anterior se vor utiliza atât doze recepționate de România în prima tranșă, cât și în cea de-a doua tranșă, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și Centrele regionale de depozitare, prin Direcțiile de sănătate publică județene și cea a Municipiului București.
– de la Centrul Național de stocare Cantacuzino au fost distribuite 1470 doze de vaccin pentru unitățile medicale din București;
– de la Centrul regional Timișoara au fost repartizate 1850 doze de vaccin, 875 pentru unitățile medicale din Timișoara și 975 pentru cele din județul Hunedoara, doze alocate din cea de-a doua tranșă primită de România în data de 29 decembrie 2020 ;
– de la Centrul regional Craiova au fost distribuite 975 doze pentru spitalele din județul Dolj, doze alocate din cea de-a doua tranșă primită de România în data de 29 decembrie 2020.
Campania de vaccinare a început în 27 decembrie.