Din peste 300 medici din Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova care efectuează gărzi, doar 20 au semnat contractele, potrivit sindicaliştilor care afirmă că şi în luna septembrie, la fel ca şi în august, personalul medical va lucra ilegal.
„Nu s-au semnat, până acum, contractul. Au semnat medicii de la Neonatologie şi Chirurgie III, asta înseamnă maximum 20 de doctori. Graficul este aprobat, este întocmit, probabil că vor face, ca şi în august, gărzi fără contract. Ceea ce nu mi se pare normal este că nici ITM, nici Ministerul Muncii nu iau atitudine, pentru că, până la urmă, este o muncă la negru. Ei vin nu vor să lase oamenii fără îngrijiri medicale, dar autorităţile nu apreciază acest lucru. Ba chiar se bazează pe faptul că medicii îşi vor desfăşura în continuare activitatea şi îi lasă aşa, fără să îi plătească corespunzător. Speculează”, a declarant preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat România, Ion Cotojman.
De asemenea, sindicaliştii din judeţul Olt spun că medicii sunt obligaţi să muncească în ilegalitate.
„Pe mine mă interesează că oamenii au muncit la negru, timp de o lună. Inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă de ce sunt plătiţi? Ei ştiu situaţia. A venit vreunul să întrebe vreun manager: nu cumva oamenii ăştia muncesc la negru? Am riscat o lună şi toţi colegii de la Slatina, mai puţin cinci-şase, care au semnat contractele, au lucrat ilegal, expunându-se pe proprie persoană la toate riscurile malpraxisului, fără asigurare, fără nimic. Şi acum să aştepte încă o lună?”, a declarant, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele Federaţiei Hipocrat, doctorul Cătălin Dudu.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat miercuri că, de la 1 octombrie, plata gărzilor va fi făcută la un nivel rezonabil. Noua ordonanţă este privită cu neîncredere de către sindicalişti.
„Rămâne problema lunii septembrie. Ok, de la 1 octombrie, mergem pe noua ordonanţă, dar până atunci ce facem? Medicii nu sunt acoperiţi pe malpraxis, lucrăm pe propria răspundere pentru ce? Că nu este în stare managementul să respecte legea? Până în 1 octombrie mai dau cinci ordonanţe. Văd că dau ordonanţe peste ordonanţe. E foarte uşor să mai dai una şi să spui ce vrei tu în ea. Nu avem o certitudine”, a adăugat medicul Cătălin Dudu.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, miercuri, că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede majorarea plăţilor pentru gărzile medicilor, fiind vorba despre creşteri de la 42% în cazul rezidenţilor până la 90%.
„De la 1 octombrie plata gărzilor va fi făcută la un alt nivel. (…) Astfel un rezident de anul III dintr-o unitate clinică cu un spor de 50% care este minim pentru timpul săptămânii va avea acum o plată netă de 257 de lei în timpul săptămânii. De asemenea, o gardă pe timpul weekendului atunci când sporul este de 50% până 100% , dacă luăm un spor de 100% vorbim despre 547 lei, dacă vorbim despre nivelul minim al sporului, atunci vorbim despre 411 lei. Un medic primar cu o vechime de peste 20 de ani, într-o unitate clinică, cu un spor de week-end şi calculăm cu un spor de 100%, atunci vorbim de 1.200 de lei în mână pentru o gardă în week-end. Iar pentru o gardă în timpul săptămânii, cu un spor de 75%, adică la un nivel superior, pentru timpul săptămânii, vorbim de 800 de lei bani în mână”, a declarat ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu.
El a adăugat că există „loc de îmbunătăţire”, dar în momentul acesta este tot ce s-a putut face, adăugând că este un pas important.”Vorbim despre creşteri de la 42% în cazul rezidenţilor până la 90 şi ceva la sută”, a conchis Voiculescu.