Medicii şi spitalele private din România – în topul încrederii pacienţilor; spitalele de stat – pe ultimul loc

Medicii și spitalele private din România se află în topul încrederii pacienților în componentele sistemului medical românesc, în timp ce spitalele de stat se află pe ultimul loc în acest clasament, potrivit unui sondaj realizat de IMAS împreună cu Centrul pentru inovație în medicină.
Romania TV
30 mai 2016, 14:06
Medicii şi spitalele private din România - în topul încrederii pacienţilor; spitalele de stat - pe ultimul loc

Studiul arată că 66% din repondenți manifestă destul de multă și foarte multă încredere în medicii din România, în timp ce, atunci când este vorba despre spitalele private, procentul este de 65%. Pe ultimul loc se plasează spitalele de stat, cu nivel de încredere de 35%, în urma companiilor farmaceutice din România, a Colegiului Medicilor, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Ministerului Sănătății.

Potrivit Agerpres, analiza relevă că principala problemă cu care se confruntă sistemul medical din România este, în opinia a 20,7% dintre cei intervievați, corupția și mita. Alți 19% consideră că sistemul de sănătate se confruntă în primul rând cu lipsa echipamentelor necesare și cu o tehnologie veche, în timp ce 12,8% văd salariile mici ale personalului medical ca fiind cea mai mare problemă.

Intitulat „Percepții și atitudini cu privire la prevenirea, diagnosticarea și tratarea cancerului”, sondajul arată că majoritatea românilor percep cancerul drept o boală vindecabilă. Astfel, 74% dintre subiecți sunt în mare măsură de acord și total de acord cu acest lucru. Mai mult, 84% dintre cei intervievați apreciază că există cancere care se pot preveni, iar 86% spun că anumite tipuri de cancer pot fi detectate în faze incipiente.

Pe de altă parte, pentru 26,6% dintre repondenți principala teamă legată de cancer este că nu există tratament pentru această boală și nu poate fi vindecată.

75% dintre cei care au răspuns întrebărilor sondajului cred că durează prea mult ca un medicament nou descoperit să ajungă în România.

Studiul a avut drept obiective evaluarea încrederii pacienților în instituțiile medicale din România, precum și evaluarea percepției și atitudinii populației cu privire la cancer și tratamentele existente.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.010 persoane, în perioada 1 — 20 aprilie și are o marjă de eroare de aproximativ 3%.

Președintele Centrului de Inovație în Medicină, Marius Geantă, a afirmat, în conferința de prezentare a studiului, că cercetarea sociologică relevă, în premieră, relația dintre români și cancer.

„Pacienții cu cancer din România nu sunt parte dintr-un registru, nu avem un registru pentru a identifica fiecare pacient cu diagnosticul lui, cu istoricul lui, dar putem să ne dăm seama care este magnitudinea problemei și, după cum am văzut, în cifre absolute avem aproximativ 840.000 de oameni din România care la un moment dat au primit diagnosticul de cancer și aproximativ 3,4 milioane care au o experiență indirectă cu cancerul având un membru din familia apropiată care a primit acest diagnostic”, a afirmat Geantă.

El a explicat că există noi tratamente pentru cancer care prelungesc viața bolnavului sau duc chiar la vindecare, dând ca exemplu imunoterapia sau tratamentele personalizate.

„Potrivit studiului, este o teamă crescută pe care o mare parte dintre români o au față de cancer, față de boală, față de diagnostic și tot ceea ce presupune viața cu cancerul. Pentru 45% dintre români, diagnosticul de cancer presupune, în opinia lor, iminența decesului în câteva luni”, a adăugat Marius Geantă.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Cât de des ar trebui să mănânci pepene roșu. Sunt persoane care nu trebuie să consume zilnic
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Ordin clar. Se aplică de azi, 17 iulie, ora 11:00
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava' în Eforie Nord
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Curtea Supremă a amânat execuția unui deținut din Texas cu 20 de minute înainte de injecția letală
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'