„Această eventuală măsură nu are o justificare, nu există studii. Nu cred că o politică de sănătate poate fi construită pe impresii, ci pe studii şi cercetări. Numărul medicilor din sistemul sanitar din România a coborât sub 40.000 şi nu înţeleg cum vor fi ocupate posturile atât în sistemul public, cât şi în cel privat, dacă nu există personal. Va fi o lovitură pentru ambele sisteme. Dacă se va lua această hotărâre, medicii din România, care sunt de zece ori mai prost plătiţi decât în alte ţări, vor alege să plece. Problema care ar fi trebuit să se discute în Guvern este aceea că aşa cum s-a găsit un miliard de euro pentru plata companiilor s-ar fi putut găsi şi 40 milioane de euro pentru dublarea veniturilor rezidenţilor. Deocamdată nu s-au ocupat nici posturile scoase la concurs de fostul ministru Vasile Cepoi. Sunt zone în care concursul s-a organizat de patru – cinci ori şi posturile nu s-au ocupat din lipsă de medici. Lipsa de medici este problema”, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR.
Tot într-o declaraţie acordată Agerpres, dr. Vasile Benea de la Secţia de dermatologie a Spitalului „Victor Babeş” spune că medicii ar trebui să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat pentru că este vorba de o completare de venituri. El a menţionat că acest lucru se practică şi în alte ţări.
Prof. dr. Radu Vlădăreanu, şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Elias, a declarat, la rândul său, că au mai fost discuţii pe acest subiect. El spune că principalul motiv pentru care medicii lucrează şi în public şi în privat îl constituie veniturile, pentru că se ştie că în sistemul de stat acestea sunt foarte mici.
Pentru medici contează de asemenea şi mediul în care se lucrează, dar şi condiţiile logistice necesare.
Într-o notă prezentată miercuri Executivului, Ministerul Sănătăţii arată că dubla calitate de angajat a personalului medical trebuie analizată, având în vedere, pe lângă aspectul criticabil al racolării pacienţilor din serviciile publice în folosul unităţilor private, şi din perspectiva unui potenţial conflict de interese între calitatea simultană de angajat în sistemul privat şi în cel public a unui cadru medical, în special dacă acesta are şi o funcţie de conducere.