Preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, Sorin Hâncu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că cei 900 de medici din judeţul Suceava vor primi chestionare pentru a-şi exprima punctul de vedere privind acţiunile de protest propuse de Colegiul Medicilor din România, scrie Mediafax.
Medicul sucevean a spus că „subfinanţarea cronică” a sistemului de sănătate nu poate duce la un act medical de calitate, iar munca suplimentară a medicilor şi a personalului medico-sanitar, dăruirea lor nu pot compensa anumite probleme care apar în sistem din cauza subfinanţării.
El a explicat că din bugetul Ministerului Sănătăţii s-au alocat fonduri pentru plata arieratelor, iar din acest motiv bugetul Sănătăţii din acest an este mai mic cu 18 la sută decât cel din 2012.
Preşedintele Colegiului Medicilor Suceava a spus că este de dorit ca protestele să fie sprijinite şi de asociaţiile pacienţilor, întrucât principalul scop al acestor acţiuni nu este salarizarea personalului medico-sanitar, ci criza din sistemul sanitar, care generează nemulţumire şi în rândul populaţiei.
Hâncu şi-a exprimat speranţa că revendicările medicilor vor fi soluţionate, astfel încât aceştia să nu fie nevoiţi să intre în grevă generală sau să îşi dea demisia.
Citeşte şi Medicii din toată ţara ameninţă cu GREVA GENERALĂ. Vezi ce spune preşedintele Colegiului Medicilor
El a mai spus că la şedinţa Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor din România, care a avut loc joi, s-a stabilit constituirea unei alianţe între profesioniştii din Sănătate pentru a se atrage atenţia Guvernului să ia măsuri pentru stoparea declinului şi crizei grave din sistemul sanitar.
Hâncu a precizat că CMR solicită de urgenţă rectificarea bugetară „pozitivă şi suficientă” pentru Sănătate care să permită o bună funcţionare a sistemului sanitar şi a spus că în cadrul Consiliului Naţional al CMR s-a votat şi un calendar al viitoarelor acţiuni de protest în condiţiile în care solicitările formulate de Adunarea Generală a CMR, în urmă cu un an, nu vor fi soluţionate.
Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul Irina Badrajan, a declarat că într-o situaţie dificilă se află şi medicii şcolari care sunt în subordinea autorităţilor locale, care nu numai că sunt prost plătiţi, dar îşi primesc salariile şi cu întârziere.
„Este nedrept pentru ei să se afle într-o astfel de situaţie, ţinând cont că ei asigură asistenţa medicală în unităţile şcolare”, a spus Badrajan.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat, miercuri, că medicii şi restul personalului din sistemul sanitar ameninţă din iulie cu proteste, greve şi chiar demisii, din cauza salariilor mici, a condiţiilor de lucru şi a modului în care sunt trataţi angajaţii din sănătate în România, Astărăstoae spunând că vorbeşte în numele tuturor organizaţiilor profesionale din sistem.
Personalul medico-sanitar reclamă, în primul rând, salariile mici – echivalentul a 200 de euro pe lună pentru un rezident şi, respectiv, 500 de euro în cazul unui specialist, dar şi condiţiile de lucru şi modul în care este tratat de către autorităţi şi chiar de către unii pacienţi.
„Este o adevărată prigoană a cadrelor medicale, de aceea trebuie să luptăm pentru recăpătarea respectului cadrelor medico-sanitare. Mesajul comun este unul foarte clar: ne-a ajuns cuţitul la os, nu mai suportăm să fim umiliţi, batjocoriţi, nu mai suportăm să se încalce demnitatea noastră. Vrem tratament normal, nu preferenţial”, a explicat Vasile Astărăstoae.
Potrivit preşedintelui CMR, pentru mărirea veniturilor medicilor rezidenţi este nevoie de 21 de milioane de euro.
Astărăstoae a avertizat că banii spitalelor s-ar putea termina în august, iar din toamnă acestea riscă să nu mai aibă fonduri pentru a funcţiona. Potrivit acestuia, în perioada următoare vor avea loc consultări în teritoriu, cu privire la stabilirea calendarului protestelor.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat joi, pentru Mediafax, că acţiunile anunţate de Colegiul Medicilor din România au susţinerea organizaţiei sindicale, el precizând că acestea nu sunt împotriva Ministerului Sănătăţii (MS), ci a celui de Finanţe şi a Guvernului.
Citeşte şi Raed Arafat: Ministerul Sănătăţii înţelege perfect nemulţumirile medicilor