Boala cu 1.000 de fețe face ravagii printre copiii din România. De la începutul lunii iulie, peste 100 de pacienți s-au prezentat doar la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, din cauza mușcăturilor de căpușă și animale, a declarat medicul care le recomandă românilor să fie precauți în această perioadă.
”Atenție părinți și bunici, nu e de glumit! Primul pacient cu boala Lyme a fost diagnosticat la Iași. Mergeți de urgență la spital dacă vedeți astfel de pete după o mușcătură de căpușă. Este eritem sub formă de țintă – primul stadiu al boreliozei (boala Lyme sau boala cu 1.000 de fețe).
Legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate este depusă în Parlament.
Mușcăturile de căpușe sunt foarte periculoase iar fiecare organism poate reacționa diferit în funcție de toleranța pe care o are.
Ce trebuie să știți despre ,,boala cu 1.000 de fețe’’
1. Căpușa poartă denumirea de Ixodes ricinus (numele e dat de aspectul caracteristic de ,,bob de ricin”). Nu toate căpușele sunt otăvitoare și implicit, nu toate persoanele mușcate de o căpușă vor dezvolta borelioză.
2. Boala Lyme poate fi recunoscută încă din primul stadiu.
3. Iritația pielii apare în câteva zile (între trei și treizeci de zile) la nivelul pielii, centrat de locul de atașare a căpușei.
4. Eritemul se extinde în timp, mărindu-și suprafața.
5. Aspectul este unul caracteristic. Un punct roșu central care este înconjurat de o zonă de piele curată. În majoritatea cazurilor eritemul nu produce durere dar este cald la atingere.
6. În această etapă, infecția poate asocia și un sindrom pseudogripal manifestat prin: febră, astenie, oboseală, dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare, limfadenopatii (ganglioni umflați).
7. Eritemul migrator dispare în câteva săptămâni chiar dacă persoana afectată nu a utilizat un tratament medicamentos.
8. Prevenția boreliozei implică extragerea rapidă a căpușei și administrare de antibiotice.
9. Medicația se administrează adesea la domiciliu pentru o perioadă de până la 10-14 zile”, a scris medicul Tudor Ciuhodaru, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Pentru a le arăta românilor cât de periculoasă este mușcătura unei căpușe, medicul Ciuhodaru a prezentat este istoria acestor insecte ce produc această ,,boala cu 1.000 de fețe”.
”În 1982 Willy Burgdorfer (microbiolog american de origine elvețiană) a reușit să identifice o spirochetă dintr-o specie de căpușe care se dovedea a fi implicată într-o misterioasă epidemie ce afectase populația orașului Lyme din statul american Connecticut.
Deși în orașul Lyme populația a fost afectată în special de fenomene cutanate și articulare (poliartrită, spondilită, sacroileită), noțiunea de Lyme nu se limitează doar la descrierea de artroborelioză, ci include pe lângă fenomenele autoimune și pe cele de afectare neurologică progresivă”, a mai scris Tudor Ciuhodaru.