Medicii sunt în alertă, în cel mult două săptămâni numărul cazurilor de bronșită vor exploda și ar putea ajunge la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani.
În ultima săptămână, medicii din spitalele de pediatrie au constatat o creștere foarte mare a cazurilor, iar secțiile sunt aproape pline. Aceștia le recomandă păărinților să evite zonele aglomerate cel puţin până în luna decembrie.
”Sunt foarte mulţi, timpii de aşteptare foarte mari, este greu şi pentru noi dar şi pentru pacienţi şi părinţi. În general copiii sub 5-6 ani, sugarii şi preşcolarii”, a declarat medicul pediatru Coman Alexandru, la Observator.
Medicii pediatrii atrag atenția că în această perioadă copii sunt cei mai vulnerabili, mai ales cei care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost prematuri. Aceștia recomandă respectarea cu stricteţe a normelor de igienă sanitară, dar și evitarea locurilor aglomerate şi contactele cu adulţii care prezintă simptome de răceală, asta pentru că bronşiolitele sunt asemănătoare cu gripa şi răceala.
”Febră, tuse seacă sau semiproductivă, mucişori, cu inapetenţă şi cu stare generală afectată”, a spus medicul infecționist Gabriel Nistor.
În perioada următoare, medicii se aşteaptă la o explozie a numărului de cazuri de bronșită la copii.
”La copiii mici infecţiile virale sunt la ordinea zilei şi va fi o creştere. În următoarele săptămâni şi lunile care urmează trebuie să ne aşteptăm ca această adresabilitate va creşte”, a spus medicul Adrian Marinescu.
Cazurile de bronșită la copii au crescut vertiginos și în vestul Europei. În ultima lună, în Franţa a fost depistat cel mai mare număr de cazuri de bronșită din ultimii 10 ani, peste 8.000
”Virusul respirator sincţial poate să ajungă în plămâni şi poate duce la anumite dificultăţi, în special pentru bebeluşi sau copii mici cu anumite probleme medicale, a afirmat Dr. Kristin Moffit, specialist în boli infecțioase.
Specialiștii le recomadă părinților ca în această peridoadă să fie atenţi la primele simptome.
”Dacă sunt apatici sau letargici sau obosiţi sau dacă nu sunt la fel de activi sau jucăuşi aşa cum erau înainte, dacă nu beau apă, acestea sunt semne că ar trebui să suni pediatrul înainte de a-i trimite la urgenţe, pentru că nu vrem să vină degeaba şi să fie expuşi la şi mai mulţi viruşi”, recomandă Dr. Calvin Sun.
Citește și Se anunţă un sezon cu gripă severă. Medicii sunt în alertă