Medicii sunt obligaţi să prescrie reţete în sistem electronic din 1 ianuarie 2013

Reţeta electronică va fi obligatorie din 1 ianuarie 2013, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nominalizând, vineri, comisia care va supraveghea derularea programului, aceasta fiind condusă de medicul şef al CNAS, Marius Filip.
Romania TV
29 dec. 2012, 10:57
Medicii sunt obligaţi să prescrie reţete în sistem electronic din 1 ianuarie 2013

Din Comisia de Supraveghere şi Suport a Prescripţiei Electronice fac parte Adrian Cazachevici, consilier la Direcţia Sisteme Informatice, Lucian Medves, director la Direcţia Sisteme Informatice, şi Anca Alexandrescu, consilier la Direcţia Control Monitorizare.

„Casa Naţională de Asigurări de Sănătate informează atât publicul, cât şi furnizorii de servicii medicale, de medicamente şi dispozitive medicale că, de la 1 ianuarie 2013, prescripţia electronică (PE) va fi utilizată în exclusivitate, atât în format online, cât şi offline la cabinet şi offline la domiciliu”, a declarat Marius Filip.

Medicul şef al CNAS a precizat că tratamentul înscris pe formularele cu regim special pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală (formularele autocopiante) va fi eliberat numai dacă are data prescrierii până în 31 decembrie inclusiv. Orice înscris de acest tip cu o dată ulterioară nu va fi validat la plată pentru farmacii.

Potrivit legislaţiei, toţi furnizorii de servicii medicale trebuie să se alinieze cerinţelor tehnice pentru implementarea prescrierii electronice până la 31 decembrie 2012. Utilizarea altor formulare pentru prescrierea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală atrage răspunderea persoanelor vinovate, în conformitate cu dispoziţiile legale.

CNAS şi casele judeţene de asigurări de sănătate au stabilit un serviciu de permanenţă, ca suport suplimentar pentru perioada 29 decembrie 2012 – 3 ianuarie 2013. Numerele de telefon şi adresele de email ale persoanelor care vor asigura permanenţa pentru suport vor fi afişate pe site-urile caselor de asigurări de sănătate.

Potrivit lui Filip, termenul de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Contractului-cadru s-a prelungit până la data de 28 februarie 2013, dar acest lucru nu afectează utilizarea în exclusivitate a PE, online sau offline, de la 1 ianuarie 2013.

În perioada 29 decembrie – 3 ianuarie 2013, toţi prescriptorii, în special spitalele şi medicii de familie, trebuie să preia în sistem propriu un calup suficient de mare de serii şi numere de PE (instalate şi disponibile pentru prescriere) şi să aibă un număr suficient de mare de prescripţii electronice pretipărite offline la domiciliu (acoperitor pentru consumul mediu lunar), pentru a putea asigura continuitatea prescrierii chiar şi în situaţii limită, cum ar fi o pană de curent sau lipsa conexiunii la internet.

În cazul în care nu există conexiune internet, spitalele vor elibera PE şi pe formulare pretipărite offline la domiciliu.

Prescripţiile electronice offline la cabinet sau offline la domiciliu sunt valabile pentru eliberare ca şi cele online. Farmaciile sunt obligate să elibereze medicaţia de pe orice variantă a prescripţiei electronice.

În 27 decembrie 2012, la ora 18.00, în sistem erau 6.373.735 de reţete prescrise şi validate, dintre care 6.269.760 online, 100.889 offline la cabinet şi 3.086 offline la domiciliu.

DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Țara unde merg din ce în ce mai mulți turiști. Are munți spectaculoși și lacuri impresionante, prețuri mici, dar e considerată cea mai periculoasă din lume
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Hotărâre drastică pentru toți românii care stau la casă!
Adevarul
„Am mâncat sandvișuri uriașe cu creveți la aceeași masă cu KGB-ul” . Jens Stoltenberg a dezvăluit cum a încercat să recruteze un agent sovietic
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Paste cu sos de post și măsline uscate. O idee de cină sățioasă
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, maestre! A murit actorul cu voce ca de înger: O zi pe care nu doream să o trăiesc
StirileBZI
Cei care cumpără de pe Temu sau Shein vor plăti taxe mai mari! Comanda trebiie să fie mai mare de 750 de lei!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Noi trageri Loto cu premii semnificative în joc
MediaFlux
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Insula Cailor” de la Galați, „sălașul piraților” de la Dunăre, de zeci de ani ostrov al cailor sălbatici