Experţii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului din România au analizat nu mai puţin de 48 tipuri de vopsea pentru colorarea părului, achiziţionate din magazine şi farmacii. Astfel, s-a descoperit că mai mult de jumătate dintre acestea ar trebui retrase de îndată de pe piață de către Ministerul Sănătății- care în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 147/2015 este autoritatea responsabilă cu supravegherea, inspecția și controlul pe piață al produselor cosmetic- din cauză că au în compoziţia lor substanţe chimice extreme de periculoase care pot da alergii severe şi pot duce la probleme grave de sănătate, scrie libertatea.ro.
De departe, cea mai nocivă substanţă chimică pe care o găsim în vopseaua de păr este para- fenilendiamina. Denumită şi p-phenylenediamine sau 1,4 benzendiamine, para-fenilendiamina pătrunde în firele de păr și foliculii acestora și afectează proteinele din piele, favorizând apariția reacțiilor alergice. Pielea poate deveni roșie, cu leziuni pline cu lichid, poate da senzație de arsură și mâncărime. Reacțiile alergice pot include și dificultăți în respirație, care pot deveni fatale. Efectele pe termen lung ale expunerii la această substanță chimică includ astm, limfom non-Hodgkins și lupus; acest ingredient este, de asemenea, posibil legat de cancerul de sân, uterin și vezica urinară. Din acest motiv atât în Uniunea Europeană, cât și în alte state extracomunitare folosirea sa în cosmetice este interzisă.
Totodată, medicii pediatri, dar și unii producători nu recomandă ca aceste produse să aibă în compoziție substanțe precum : amoniac, toluen, resorcinol, peroxid de hidrogen, disodium EDTA, parabeni/conservanți, fenoxietanol, propilen glicol, glicerină, coloranți sintetici, parfum, sodium laureth sulfat, sodium lauril sulfat (SLS), polietilen glicol (PEG-uri), silicon, dioxan și alte materii prime derivate din uleiuri minerale. Şi asta din cauză că aceşti compuşi chimici pot cauza astm şi dificultăţi în respiraţie, dermatite, migrene, amețeli, tuse violentă, hiperpigmentare, eczeme, psoriazis sau alte boli ale pielii, probleme hormonale, deschidratarea pielii, ameţeală, insomnia, infecţii ale urechii şi alte afecţiuni. Din păcate însă, mare parte dintre aceste substanţe se regăsesc pe majoritatea etichetelor luate la puricat de experţii APC.
„ Aceste substanțe sunt capabile să penetreze bariera pielii și să rămână în păr timp de săptămâni, luni sau chiar ani după ce au fost aplicate vopselele de păr. În timp, compușii ar putea reacționa cu fumul de tutun, gazele de eșapament sau alte substanțe, pentru a forma substanțe extrem de otrăvitoare precum N-nitrozamine, recunoscute ca substanțe cancerigene. Aceste substanțe au fost interzise pentru utilizarea în alte cosmetice, însă sunt totuși capabile să fie generate printr-o simplă reacție chimică„, spune medicul Alec Blenche.