Medicii trag un semnal de alarmă. Riscul este extrem de mare spun specialiștii, care ne atenționează că riscăm să facem atacuri cerebrale sau infarct, iar cei mai afectați dintre noi sunt tinerii și persoanele care fac sport.
În timpul exercițiilor fizice, fluxul sangvin este la capacitate maximă, pentru că oxigenul trebuie să ajungă rapid la celule. Potrivit studiului realizat de cercetătorii Universității Texas din Houston, băuturile energizante împiedică buna funcționare a vaselor de sânge. Spre exemplu, arterele nu se dilată cum trebuie, de aceea oricând poate apărea un infarct.
Studiul a fost realizat pe 44 de studenți americani de 20 de ani, nefumători și fără probleme medicale. Specialiștii au observat că, după doar 90 de minute de la consumul acestor energizante, vasele li s-au îngustat până la jumătate din diametru, ceea ce înseamnă că sângele a ajuns mai greu la organele vitale.
Concluzia este simplă. Potrivit cercetătorilor americani, taurina, cofeina și zahărul din compoziția acestor băuturi ar provoca efectul negativ.
“În energizant este, de fapt, un amestec de cofeină şi un amestec de aminoacizi neuroexcitatori. Aceşti aminoacizi sunt preluaţi de către creier pentru sinteza proteinelor din creier. Şi avem şi un exces de zaharuri pentru că trebuie să asigure acel substrat energetic.
Aceste energizante pot da dependenţă, pentru că această stare de bine obţinută într-un mod artificial, în scurt timp, devine o stare pe care ne-o dorim permanent atunci când suntem obosiți.
Atunci când bem astfel de substanţe energizante, la nivelul creierului se descarcă anumiţi curenţi şi anumite impulsuri electrice care ţin creierul în activitate, atunci când el ar trebui să doarmă.
La nivelul inimii, dacă ne uităm la ritmul cardiac, avem o accelerare a ritmului cardiac. Din păcate, mulţi dintre cei care utilizează aceste substanțe, prin această oboseală cronică și utilizarea în mod repetitiv, apar anumite modificări cardiovasculare, cum ar fi aritmiile cardiace. Sunt pacienți care au tulburări de ritm cardiac induse de aceste substanțe stimulatoare.
La nivelul creierului, efectul pe termen lung este unul de distrugere neuronală. Se produce stresul oxidativ, se produce descărcarea de substanțe oxidative la nivelul creierului, iar acest lucru determină modificări în structura neuronilor, care, pe termen lung, nu fac altceva decât să lase plaje de creier nefuncționale.
Apoi, ne trezim pe la 50-60 de ani că începem să avem tulburări de atenție, de memorie, chiar de apariția demențe”, a explicat medicul Radu Țincu, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate de la Antena 3.