Experimentele realizate pe cobai au arătat că aceştia, la fel ca oamenii, îşi pot regenera coastele în doar câteva luni, scrie descopera.ro.
Studiul a fost realizat de echipa coordonată de Francesca Mariani, de la USC Steam Cell Research din cadrul Universităţii California.
Citeşte şi Care este cel mai puternic muşchi al corpului uman. Câţi muşchi avem în total
Cu ajutorul unui tomograf, cercetătorii au monitorizat vindecarea unui pacient căruia medicii îi îndepărtaseră parţial o coastă.
După 6 luni, cei 8 cm de os şi 1 cm de cartilaj s-au regenerat în mare parte. Ulterior, ei au făcut pe cobai un experiment similar.
Citeşte şi Corpul uman: 11 curiozităţi despre păr
Coasta şoarecilor s-a regenerat complet atunci când a fost păstrat ţesutul din jurul cartilajului, numit perichondrium, dar când acesta a fost îndepărtat osul nu s-a mai putut reface.
Perichondrium poate să genereze un cartilaj sănătos, prin urmare el conţine celule stem, care ar putea fi folosite pentru a ajuta la regenerarea oaselor.
Descoperirea îi va ajuta pe cercetători să afle cum se poate regena scheletul în general şi caută soluţii pentru bolile cronice cum este osteoartrita.