Medicul Adrian Marinescu, avertisment privind Ciuperca Neagră care îi atacă pe bolnavii de COVID. Acesta a explicat că infecţia este foarte răspândită, însă apare doar la pacienții cu sistem imunitar foarte slăbit. Medicul a explicat că această infecţie poate fi luată şi din spital, având o rată de mortalitate de cel puţin 50%.
Citeşte şi „Ciuperca neagră” care atacă bolnavii de COVID-19, tot mai aproape de România
„Este o infecție fungică numită mucormicoză, care exista si înainte de pandemie și nu doar în India, cunoscut ca fiind ciuperca neagra pentru că apar niște pete negre pe piele. Acesta infecție este oportunistă, atunci cand sistemul imunitar este slăbit, exista riscul să apară. Mortalitatea este mare, mai ales dacă nu se intervine la timp. Exista un tratament destul de scump, ma gândesc cat de greu de procurat este în India. Trebuie intervenit repede, in primele zile. Duce la afectare plămânilor, creierului, în zona oculară etc. Este o situație complicată, mai ales că în India numărul de persoane cu forme grave de COVID-19 este mare.
Această infecție se poate lua și din spital, există peste tot, dar la cineva cu un sistem imunitar echilibrat nu exista niciun risc. Sunt o grămadă de microorganisme care pun în pericol viața celor cu imunitatea slabă.
Există tratament pentru această boală, dar trebui să stabilim un diagnostic repede, în primele zile. Dacă apar astfel de cazuri trebuie să știm să le identificam si să le tratam, dar să speram ca nu va fi cazul.
Ciuperca neagra duce la deces într-un procent de minim 50%. Apare în contextul infecției cu SARS-COV-2 pentru ca scade sistemul imunitar și pacienții primesc diverse terapii care duc și mai mult la o prăbușirea sistemului imunitar și creste riscul de contractare a altor infecții”, a precizat medicul la B1 Tv.
Potrivit specialiştilor, ciuperca rară intră pe căile respiratorii şi se răspândește prin tot corpul. Oamenii se infectează atunci când intră în contact cu un anumit tip de mucegai. Mucormicoza este o infecție foarte rară. Este cauzată de expunerea la mucegaiul alb care se găsește în mod obișnuit în sol, plante, gunoi de grajd și fructe și legume în descompunere.
„Este omniprezent și se găsește în sol și aer și chiar în nas și mucusul persoanelor sănătoase”, spune dr. Nair.
Ciuperca afectează sinusurile, creierul și plămânii și poate pune viața în pericol la persoanele diabetice sau imunodeprimate sever, cum ar fi pacienții cu cancer sau persoanele cu HIV / SIDA.