„Vom avea multe cazuri de coronavirus, dar nu neapărat severe. Adică se menţin acele forme medii şi severe, dar nu e nici o diferenţă faţă de ceea ce s-a întâmplat la începutul pandemiei”,avertizează medicul Adrian Marinescu.
Acesta spune că o soluţie pentru a scăpa de virus este testarea masivă a populaţiei.
„E adevărat că pot fi şi rezultate fals-pozitive, într-un anumit procent, dar e foarte important să intri în izolare, să intri în izolare din primul moment. Pentru că acel test este rapid, asta înseamnă că în 15 minute aproximativ am rezultatul şi mi-ar fi foarte simplu să mă orientez să izolez acea persoană. La fel cu persoanele de contact”, mai precizează medicul Adrian Marinescu.
Autorităţile din România folosesc doar testare PCR. Din păcate, capacitatea laboratoarelor este limitată. Ioana Streaţă, medic specialist în genetică medicală, spune că procesul de testare şi diagnosticare în laborator durează chiar şi 12 ore.
„Capacitatea laboratorului, în prezent, este de 400 de teste pe zi. Sunt 6-7 ore până se generează rezultatele pentru 200 de probe. Şi mai durează, apoi, 4-5 ore ca să generezi şi să interpretezi rezultatele, să transmiţi şi să raportezi”, spune Ioana Streaţă.
Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, calculat duminică de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București este de 3.35, la acelaşi nivel ca în ziua de sâmbătă.
Grupul pentru Comunicare strategică a anunţat în ultimele 24 de ore 555 de cazuri noi de Covid-19 în Capitală. Cel mai ridicat coeficient rămâne însă în judeţul Alba, unde gradul de infectare a crescut la 3,69 la 1.000 de locuitori. Urmează municipiul Bucureşti, , cu un coeficient de 3,35, iar judeţul Cluj are 3,33, cu 0.03 mai mult decât judeţul Harghita.
După datele de duminică încă un judeţ a intrat în scenariul roşu, Sălaj, care are acum un coeficient de 3,01.
La polul opus se află judeţul Vrancea, cu cea mai mică incidenţă a cazurilor, doar 0,77 la 1.000 de locuitori.