Medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balş spune că în contextul redeschidereii şcolilor din 8 februarie este necesară o supraveghere atentă din partea conducerii şcolilor. Adrian Marinescu atrage atenţia că este important ca atât elevii, cât şi profesorii să respecte regulile de igienă şi distanţare, să poarte mască.
„Cei mai mulţi părinţi şi-au dorit începerea şcolii, şi eu sunt părinte, copilul meu de 11 ani va începe şi el şcoala. Sigur că e altceva să fie planul fizic.
Eu cred că putem găsi un echilibru, e foarte uşor să dăm un răspuns cu da sau nu, dar putem găsi acel echilibru dacă respectăm măsurile.
Mare atenţie, fiecare şcoală trebuie să ia în calcul că poate să respecte regulile, şi nu numai masca, şi regulile de igienă, şi distanţarea. Şi trebuie o supraveghere atentă.
Dacă lucrurile nu vor merge suficient de bine la o anumită şcoală, bineînţeles că vor fi luate măsuri imediate”, a spus dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş, miercuri, la Antena 3.
Situația în care cursurile se vor suspenda într-o unitate școlară
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că începând de luni, 8 februarie, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală, dar că vor fi scenarii diferenţiate în funcţie de numărul de îmbolnăviri de COVID din fiecare localitate.
Citeşte şi: Reguli noi la redeschiderea şcolilor în Bucureşti. Se va întâmpla din 8 februarie
Peste 2,4 milioane de elevi se vor întoarce pe băncile şcolilor, iar cei care vor refuza să poarte masca de protecţie, nu vor fi primiţi în colectivitate, a declarat marţi seară ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu. În cazul în care vreun profesor va refuza masca de protecţie, acesta va suporta o sancţiune din partea Inspectoratului Şcolar.
Sorin Cîmpeanu a explicat situația în care cursurile se vor suspenda într-o clasă, respectiv într-o întreagă unitate școlară. Ministrul Educației susține că triajul epidemiologic la intrarea în școli nu este unul important.
„Personalul medical din şcoli e foarte important în mai multe situaţii, nu cred că acel triaj (măsurarea temperaturii) e foarte important. La Bacalaureat au fost găsiţi doar 4 elevi cu temperatură mai mare decât cea admisă. Prezenţa personalului e foarte importană în şcoli pentru că dacă ajungem să implementăm testele antigen, e nevoie pentru administrare de personal medical. Testarea trebuie făcută de medici sau asistente.”, declarat ministrul Educației.
”Lucrurile ar putea fi separate pe două planuri. Dacă vorbim de profesor din învăţământul liceal sau gimnazial, în aceste situaţii, profesorul care s-ar putea îmbolnăvi poate fi mai uşor de înlocuit, e mai greu pentru cei din ciclul primar. Şcoala în acea clasă va trece în online. La două cazuri într-o clasă se suspendă activitatea, dar nu şi în şcoală, dacă sunt mai multe clase unde vor fi mai mult de două cazuri, se suspendă orele în toată şcoala. Dacă sunt doi profesori care au o mişcare mai accentuată în interiorul şcolii atunci se suspendă cursurile în întreaga şcoală. Asta la nivel preuniversitar”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei a venit cu explicaţii după ce autorităţile române au decis ca şcolile să fie redeschise pe 8 februarie. Sorin Cîmpeanu a declarat că o şcoală poate fi închisă la scurt timp dacă situaţia epidemiologică impune acest lucru.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat redeschiderea şcolilor începând de luni, 8 februarie, în trei scenarii, în funcţie de incidenţa cazurilor de COVID-19 din fiecare localitate. Președintele Klaus Iohannis a convocat marţi o ședință de lucru pe tema redeschiderii şcolilor la care au participat premierul şi mai mulţi miniştri, dar şi şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.