Medicul Adrian Marinescu, despre redeschiderea şcolilor: Fiecare şcoală trebuie să ia în calcul că poate să respecte regulile

Şcolile din România se vor redeschide din 8 februarie, iar medicul infecţionist Adrian Marinescu atrage atenţia că "fiecare şcoală trebuie să ia în calcul că poate să respecte regulile, şi nu numai masca, şi regulile de igienă, şi distanţarea".
Alina Costache
03 feb. 2021, 15:13
Medicul Adrian Marinescu, despre redeschiderea şcolilor: Fiecare şcoală trebuie să ia în calcul că poate să respecte regulile
Medicul Adrian Marinescu, despre redeschiderea şcolilor: Fiecare şcoală trebuie să ia în calcul că poate să respecte regulile

Medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balş spune că în contextul redeschidereii şcolilor din 8 februarie este necesară o supraveghere atentă din partea conducerii şcolilor. Adrian Marinescu atrage atenţia că este important ca atât elevii, cât şi profesorii să respecte regulile de igienă şi distanţare, să poarte mască.

„Cei mai mulţi părinţi şi-au dorit începerea şcolii, şi eu sunt părinte, copilul meu de 11 ani va începe şi el şcoala. Sigur că e altceva să fie planul fizic.

Eu cred că putem găsi un echilibru, e foarte uşor să dăm un răspuns cu da sau nu, dar putem găsi acel echilibru dacă respectăm măsurile.

Mare atenţie, fiecare şcoală trebuie să ia în calcul că poate să respecte regulile, şi nu numai masca, şi regulile de igienă, şi distanţarea. Şi trebuie o supraveghere atentă.

Dacă lucrurile nu vor merge suficient de bine la o anumită şcoală, bineînţeles că vor fi luate măsuri imediate”, a spus dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş, miercuri, la Antena 3.

Citeşte şi: Recomandările UE privind şcolile şi protecţia copiilor în contextul pandemiei. Victor Negrescu (PSD): Din nou suntem total defazați

 

Situația în care cursurile se vor suspenda într-o unitate școlară

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că începând de luni, 8 februarie, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală, dar că vor fi scenarii diferenţiate în funcţie de numărul de îmbolnăviri de COVID din fiecare localitate.

Citeşte şi: Reguli noi la redeschiderea şcolilor în Bucureşti. Se va întâmpla din 8 februarie 

Peste 2,4 milioane de elevi se vor întoarce pe băncile şcolilor, iar cei care vor refuza să poarte masca de protecţie, nu vor fi primiţi în colectivitate, a declarat marţi seară ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu. În cazul în care vreun profesor va refuza masca de protecţie, acesta va suporta o sancţiune din partea Inspectoratului Şcolar.

Sorin Cîmpeanu a explicat situația în care cursurile se vor suspenda într-o clasă, respectiv într-o întreagă unitate școlară. Ministrul Educației susține că triajul epidemiologic la intrarea în școli nu este unul important.

„Personalul medical din şcoli e foarte important în mai multe situaţii, nu cred că acel triaj (măsurarea temperaturii) e foarte important. La Bacalaureat au fost găsiţi doar 4 elevi cu temperatură mai mare decât cea admisă. Prezenţa personalului e foarte importană în şcoli pentru că dacă ajungem să implementăm testele antigen, e nevoie pentru administrare de personal medical. Testarea trebuie făcută de medici sau asistente.”, declarat ministrul Educației.

”Lucrurile ar putea fi separate pe două planuri. Dacă vorbim de profesor din învăţământul liceal sau gimnazial, în aceste situaţii, profesorul care s-ar putea îmbolnăvi poate fi mai uşor de înlocuit, e mai greu pentru cei din ciclul primar. Şcoala în acea clasă va trece în online. La două cazuri într-o clasă se suspendă activitatea, dar nu şi în şcoală, dacă sunt mai multe clase unde vor fi mai mult de două cazuri, se suspendă orele în toată şcoala. Dacă sunt doi profesori care au o mişcare mai accentuată în interiorul şcolii atunci se suspendă cursurile în întreaga şcoală. Asta la nivel preuniversitar”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a venit cu explicaţii după ce autorităţile române au decis ca şcolile să fie redeschise pe 8 februarie. Sorin Cîmpeanu a declarat că o şcoală poate fi închisă la scurt timp dacă situaţia epidemiologică impune acest lucru.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat redeschiderea şcolilor începând de luni, 8 februarie, în trei scenarii, în funcţie de incidenţa cazurilor de COVID-19 din fiecare localitate. Președintele Klaus Iohannis a convocat marţi o ședință de lucru pe tema redeschiderii şcolilor la care au participat premierul şi mai mulţi miniştri, dar şi şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are Guvernul României
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Curiosity descoperă sulf pur pe Marte într-un canal străvechi, uimitând cercetătorii
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!