Tulpina Omicron a devenit dominantă în România, iar presiunea maximă a valului 5 va fi în următoarele săptămâni, este de părere medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat aproape 17.000 de noi cazuri COVID.
„În momentul de față, la Institutul Matei Balș tulpina Omicron este predominantă. Și în general în București. Foarte probabil ca în următoarele săptămâni să fie peste tot în România. Din fericire, în mare parte sunt forme ușoare sau medii, procentul celor care ajung în Terapie Intensivă este mai mic, dar sigur că cei care sunt vulnerabili vor face și aceste forme severe. Din păcate, se transmite foarte ușor, ceea ce înseamnă că vom avea un număr mare de infecții, de oameni care trebuie să fie evaluați într-un timp scurt. Și aici vom avea o problemă, pentru că ar trebui să rezolvăm în parte, la nivel de prespital, oamenii să nu ajungă la camerele de gardă și să fie o presiune greu de rezolvat. Observăm, în ultima săptămână, că tot mai mulți oameni vin la camera de gardă pentru evaluare”, a spus medicul Adrian Marinescu, la RFI.
În ultimele zile a explodat şi numărul copiilor infectaţi cu coronavirus. În data de 17 ianuarie, dintr-un total de 4.027 de români cu COVID-19 internaţi, 338 sunt minori. 317 sunt internați în secții, cu 44 mai mult decât în ziua anterioară, și 21 la ATI, cu 8 mai mult decât în ziua anterioară.
În urmă cu două săptămâni (3 ianuarie), în spitalele COVID erau internaţi 2.478 de pacienţi, dintre care 403 erau la ATI. Intre infectaţii internaţi erau şi 63 de minori, 56 fiind internați în secții și 7 la ATI.
De exemplu la Iaşi numărul copiilor depistaţi cu COVID şi internaţi la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi a crescut constant, fiind aproape triplu faţă de săptămâna trecută. Dacă pe 11 ianuarie erau internaţi doar opt copii, ieri erau 24. Mai exact, 23 de pacienţi erau în zona COVID non-ATI şi încă un caz în zona ATI.
„Este un val de patologie moderată, cu o medie mică de spitalizare, de trei-patru zile. Din cei 23, vor fi externaţi azi (n.red. – luni) şapte copii. Având în vedere că există o medie mică de spitalizare, este un rulaj mare pe zona roşie, cea non ATI”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria”, citat de ziaruldeiasi.ro.