România a prelucrat până în momentul de faţă 3.205 teste, dintre care 158 de cazuri au rezultat pozitiv, iar dintre pacienţii confirmaţi, 9 au fost deja declaraţi vindecaţi şi externaţi.
Doctorul Adrian Marinescu, de la Spitalul de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, a explicat la Digi24 situaţia la zi, cât şi procedura de testare, astfel încât să nu se creeze panică pentru că ar lipsi testările.
E adevărat, avem o creștere a numărului de îmbolnăviri, dar acele cazuri noi erau aproape toate dintre cazurile deja monitorizate, în carantină sau în izolare la domiciliu. Ar trebui să ne fie teamă de situațiile noi care nu erau monitorizate”, a spus medicul.
„Lucrurile sunt ținute sub control, anchetele epidemiologice sunt făcute corect. Sigur că rezultatele vin pe parcurs și ne așteptăm la o creștere și în zilele următoare”, a adăugat acesta.
Întrebat dacă sunt teste suficiente și de ce nu sunt testate mai multe persoane la COVID-19, medicul a răspuns: „Sunt teste, cu condiția să le folosim atunci când este nevoie”.
„Nu e vorba neapărat de numărul de teste sau de costul lor, e vorba că aceste teste se fac în laboratoare specializate și presupun și personal avizat. Dacă faci foarte multe teste când nu ai neapărată nevoie, timpii de așteptare vor fi lungi. Altfel, la Matei Balș lucrurile se desfășoară normal, fiecare știe ce are de făcut”, a explicat doctorul Adrian Marinescu.
El i-a sfătuit pe oameni ca atunci când au o suspiciune de coronavirus să sune la DSP, nu să meargă la spital, deoarece „persoanele asimptomatice nu sunt testate”, conform sursei citate.