„Dacă ne apropiem de un nou vârf, putem să considerăm că e bine, pentru că înseamnă că se oprește creșterea. Dacă atingi un vârf, punctul următor e de descreștere. Eu sper să fie așa, dar lucrul ăsta nu se poate întâmpla mai repede de câteva săptămâni și doar dacă reușim să încheiem această abordare diferită în zona publică în ceea ce privește această fecțiune, încât să dăm suficientă coerență mesajulor, pe de o parte, și să dăm încredere oamenilor că dacă reușesc să respecte acele câteva măsuri, lucrurile pot intra în normal. Acest lucru trebuie coordonat cu autoriățile de sănătate publică”, a spus Alexandru Rafila.
Medicul a vorbit și despre evoluția numărului de cazuri din ultimele zile.
„Important este trendul. Trebuie să avem o perioadă de 1-2 săptămâni ca să putem spune că pandemia se află într-o anumită faza a evoluției. Așa cum am ajuns foarte rapid de la 400 la 700 de cazuri în câteva zile, sigur că se poate ajunge și la cifre mai mari. Trendul descrescător să știți că nu vine de la sine, am auzit și teorii – ‘oricurm în 2-3 săptămâni începe să scadă transmiterea’, dar nu există motivație științifică care să reflecte acest lucru. În toate țările unde s-a renunțat la distanțare fizică și la utilizarea măștii a crescut numărul de cazuri, fără să existe semnele unei scăderi din senin, pentru că acest lucru nu se poate întâmpla. Cu cât ne expunem mai mult, cu atât transmiterea va fi mai intensă”, a avertizat el.
Întrebat cât de periculos este faptul că sute de pacienți confirmați cu COVID-19 s-au externat la cerere, Rafila a spus: „Depinde foarte mult de responsabilitatea acelor persoane. Pentru că dacă ele se izolează la domiciliu și nu intră în contact cu alte persoane, sigur că nu ar avea un efect foarte important asupra sănătății publice”, a mai spus Alexandru Rafila.