De ce unii membri ai familiei nu se infectează cu COVID, deși locuiesc în aceeași casă cu persoane pozitive. Medicul Beatrice Mahler vine cu explicația

Chiar dacă COVID afectează mii de persoane din România zilnic, modul în care el se transmite nu a fost încă stabilit cu precizie.
Claudia Simion
16 dec. 2020, 08:57
De ce unii membri ai familiei nu se infectează cu COVID, deși locuiesc în aceeași casă cu persoane pozitive. Medicul Beatrice Mahler vine cu explicația

Ce e cert e că se poate lua foarte ușor și de oriunde, chiar atunci când te aștepți mai puțin și chiar dacă te protejezi. Totuși, cu respectarea măsurilor de protecție riscul devine mai mic. Există situații în care o persoană se infectează, dar nu îi contaminează și pe cei cu care stă în aceeași casă, a dezvăluit medicul Beatrice Mahler. Specialiștii explică acest lucru prin faptul că toți suntem diferiți și că reacția la virus ține de ADN-ul fiecăruia în parte.

Medicii spun că astfel de cazuri nu sunt singulare, chiar și în condițiile în care, în familie, izolarea nu poate fi perfectă pentru că au spații comune și există riscul de infectare.

„Sunt două situații care pot fi luate în discuție. Prima este cea în care imunitatea celorlațti membri ai familiei este foarte bună și să reușească să distrugă coronavirusul în momentul în care acesta intra în corp.

Sunt studii efectuate în acest moment care precizează că la anumite persoane macrofagele (o subcategorie a globulelor ale sângelui, cu rol important în cadrul sistemului imunitar n.r.) au capacitatea de a capta virusul SARS-CoV-2 care ajunge în plămâni și să-l neutralizeze. Insă nu știm care este tipul de persoane și ce structură genetică au acestea, care permite acest tip de răspuns extrem de eficient”, a explicat Dr. Beatrice Mahler, managerul Spitalului Marius Nasta din Capitală, pentru Ziare.com.

Beatrice Mahler: „Am avut un caz în care toată familia s-a îmbolnăvit, iar unul dintre membri nu s-a îmbolnăvit”

Medicul a mai spus ca mai este vorba și despre o altă situatie. „Am avut un caz în care toata familia s-a îmbolnăvit, iar unul dintre membrii acesteia nu s-a îmbolnavit. El a devenit însa pozitiv, dar asimptomatic, mult mai tarziu, peste cele 14 zile. S-a testat întâmplator, pentru situație de contact, în perioada în care se făceau testările la contactii persoanelor pozitive, dar dintr-o alta sursă. A avut contact cu o alta persoană la o săptămână după ce a făcut testul, iar de această dată a ieșit pozitiv. Oamenii se relaxează când văd că au avut cazuri în familie și nu s-au îmblonăvit.

Este posibil să fie o incubație de lungă durată, pentru că pentru o parte din pacienți, perioada de incubație, tocmai pentru că răspunsul autoimun este bun, poate să fie mai lunga, nu de 14 zile, nu de 5-6 zile. Media este de 5-6 zile, însa avem persoane care se pozitivează la 24 de ore după contact si avem cazuri de persoane care se pozitivează si dupa 21 de zile.

Cred că persoanele care au imunitatea foarte bună pot să se pozitiveze tarziu. Din acest motiv, având în vedere transmiterea comunitară, trebuie sa purtam masca tot timpul, să ne protejam, până vom avea un vaccin care sa ne ajute.

Și ar mai putea fi și situatia în care, persoanele care au o imunitate foarte bună, dacă concentrația de la nivelul rinofaringelui, locul de unde se recoltează proba este foarte mică, testul poate să fie negativ. Dar acest lucru nu înseamnă că infecția nu există in organism”, a mai explicat medicul Beatrice Mahler.

Mahler a mai spus ăa perioada de incubatie depinde si de cantitatea de virus la care este expus pacientul.

„Când am avut primele cazuri de infectare ale personalului medical, cu acea colegă care nu a respectat procedura si s-a expus la o cantitate mare de virus în cadrul sectiei, la ea simptomatologia a debutat în 24 de ore. Ea s-a pozitivat foarte repede pentru că a fost o cantitate mare de virus la care s-a expus. De aceea trebuie să ventilam foarte bine camerele și să tinem cont ca toate măsurile pe care le luam pentru prevenirea infectiilor sunt eficinete doar dacă sunt luate împreună”, a spus Beatrice Mahler.

Citește și Managerul Spitalului judeţean Sibiu avertizează: „Dacă de Crăciun nu vom fi în familia restrânsă, de Revelion vom fi la spital”

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Greșeala care îți face mașina praf. Mulți șoferi nu-și dau seama
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii