Medicul Rădăuți, care a alertat o țară întreagă postând pe Facebook un mesaj în care afirma că variola maimuţei a fost diagnoscticată în România ar fi ajuns la Psihiatrie, au declarat surse medicale din Rădăuți, citate de dcmedical.ro.
„Urmare a informațiilor apărute în mediul online cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava, precizăm următoarele:
Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 49 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform șefului secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu.
Variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.
Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuți cu virusul variolei maimuței.
Citeşte şi: Carantină de 21 de zile pentru varioala maimuţei. Situaţia este mai gravă ca la pandemia de Covid
Pentru mai multe informații legate de variola maimuței, Ministerul Sănătății a pus la dispoziția publicului un material recent pe această temă elaborat de către Biroul Regional pentru Europa al OMS”, a transmis Ministerul Sănătăţii.
Reamintim că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a reunit vineri într-o întâlnire de urgenţă pentru a discuta pe tema noului focar care a izbucnit în Europa.
Persoanele diagnosticate cu acest tip de variolă au următoarele simptome: febră, dureri de cap şi erupţii cutanate care încep pe faţă şi se răspândesc pe restul corpului.
Variola maimuţei a apărut prima dată în Republica Democratică Congo în anii 1970. Potrivit informaţiilor de până acum, rata mortalității variază de la 4 la 22%. Cele mai multe decese apar la grupele de vârstă mai mici.