Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat identificare a două cazuri de infectare cu tulpina africană de coronavirus în România.
„Primul caz este o persoană de sex feminin, din Mun București, care provine dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care unul (cazul la care facem referire) a fost confirmat cu B.1.351.
Al doilea caz este un bărbat de cetățenie turcă, având județ de infectare Argeș, asimptomatic, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat. Sursa nu poate fi precizată”, a transmis INSP, într-un comunicat de presă.
Totodată se înmulţesc şi cazurile de infectare cu tulpina britanică de coronavirus în România: 272 dintre care nu mai puțin de 151 au fost identificate de specialistii MedLife, restul fiind detectate de instituțiile publice.
În acest context, medicul Emilian Imbri, de la Spitalul Victor Babeş din Capitală, avertizează că „această boală tâmpită lasă urmări, nu știm încă foarte sigur ce urmări pe termen lung”.
Citeşte şi: Emilian Popovici, avertismentul care le dă fiori românilor: „Tulpina britanică ar putea să devină dominantă”
Medicul Emilian Imbri a explicat, la Antena 3, că medicamentele pe care pe primesc în prezent persoanelor care se infectează cu virusul SARS-COV 2 doar încetinesc sau opresc înmulţirea virusului, însă nu îl sterpesc.
„Aș vrea să vă spun, foarte pe scurt, ce știm sigur despre virusul SARS-COV-2. Știm foarte clar că este virus, că este mic, mic și nu-l vedem dacă este mai bronzat sau mai flegmatic și nu o să reușim fără analize să ne dăm seama de unde vine. Știm însă sigur că produce boală, știm iarăși că această boală tâmpită lasă urmări, nu știm încă foarte sigur ce urmări pe termen lung.
Este clar că trebuie să ne ferim să ne îmbolnăvim, indiferent că vine din Africa de Sud, Anglia sau România, cred că pot să emit o glumă: până acum cred că am avut varianta bănățeană a acestui virus, deoarece a fost mai lentă, și s-a transmis cu o lentoare aparte. Iată că vine o variantă din Oltenia mai rapidă. Deci, nu există vreo denumire, este virus. Nu există tratament, este un lucru pe care trebuie neapărat să-l reținem! Ce se dă în spitale și ce dă toată lumea în această afecțiune este o formă de medicație care încetineşte sau oprește înmulțirea acestui virus, ca să nu ajungă atât de mult în organism, încât să nu mai știm de noi”, a spus medicul Emilian Imbri, la Antena 3.