Flavia Groşan endoscopia bronşică. Reputatul medic explică faptul că endoscopia bronşică sau bronhoscopia este o investigaţie de bază în penumologie, iar un medic cu experienţă nu are cum să dea greş în timpul realizării manevrelor specifice acestei investigaţii.
Medicul pneumolog spune că, personal, a efectuat această investigaţie timp de zece ani, perioadă în care nu a avut de-a face cu niciun caz atât de grav încât să survină decesul.
”După ce Groșan a băgat panica în populație cu oxigenul, acum apare panica pentru endoscopie bronșică. Vezi, Doamne, te poți infecta mortal în urmă acestei intervenții invazive. Recunosc, colegul nu a fost mediatizat ca și mine. Ce noroc pe capul lui. Prieteni, practic oxigenoterapia în limita ghidurilor disponibile. Am practicat endoscopia bronșică peste 10 ani. Am în portofoliu profesional peste 6000 de cazuri investigate.
Dar nu țin minte să fi avut vreo infecție atât de gravă. Poate și din precauție, sau în urma unor controale în care mi s-au zdruncinat creierii. Echipa mea, sunteți pe aici. Spuneți voi dacă am dreptate. Și îmi mai aduc aminte ceva. În anii aia eram chemată zilnic pentru bronhoaspirații în secții ATI din alte spitale.
Cu două întrebări, iar aș arunca presa în aer. Dar n-am să le pun. PS: În concluzie, să nu va fie frică de bronhoscopie. Este o investigație de bază în Pneumologie, cu riscuri minime pentru un bronholog experimentat. Amin”, a scris medicul Flavia Groșan pe Facebook.
În urmă cu câteva luni, reputatul medic pneumolog spunea că a tratat peste 1000 de pacienți infectați cu Covid-19 doar cu ajutorul medicamentelor, fără să apeleze la terapia cu oxigen, aşa cum recomandă protocoalele internaţionale. Dr Groşan spunea, la acea vreme, că această terapie atât de folosită în spitalele din România, ar crea edeme cerebrale. Mai mult, aceasta susţinea că pacienții cu saturație de 80% se pot trata acasă.
Citeste si Raed Arafat, noi critici la adresa medicului Flavia Groşan: „Medicina nu se face în stradă”
În urma declaraţiilor medicului, mulți pacienți în stare gravă au refuzat să mai primească oxigen suplimentar, chiar dacă nu mai puteau să respire. Medicii din spitale s-au văzut puşi, atunci, într-o situaţie fără precendent, drept care au judecat aspru informațiile pe care Flavia Groșan le-a făcut în spațiul public.
„Este o psihoză pe care nu mi-o imaginam, dar care face extrem de mult rău, în primul rând pacienţilor, pentru că ei suferă, nu cei care le transmit să refuze asistenţa medicală sau, mai rău, să considere că aceasta le este vătămătoare”, spunea, la acel moment, șeful UPU-SMURD de la Spitalul Judeţean din Oradea, dr. Hadrian Borcea.