Se estimează că, prin contractarea, presupus nelegală, a serviciilor adiţionale, a fost creat un prejudiciu de 16.847.405,96 euro inclusiv TVA (reprezentând diferenţa între valoarea serviciilor facturate de SC HP România SRL şi costul real al acestor servicii de 200 euro/zi-om), bani care ar fi fost plătiţi de CNAS în mod nelegal. Referitor la persoanele responsabile pentru crearea acestui prejudiciu, din actele efectuate de procurori a rezultat că acestea sunt, pe de o parte, angajaţii CNAS care au semnat aceste acte adiţionale şi, pe de altă parte, societatea HP România SRL care, în oferta sa adresată CNAS, a solicitat un preţ supraevaluat şi nefundamentat”, susţin procurorii DNA
Preşedinţii CNAS de la acea vreme sunt acuizaţi că au ajutat compania HP România să obţină un contract, iar mai apoi să încheie acte adiţionale pentru a învăţa personalul să folosească Sistemul Informatic Unic Integrat. Aşa se face că, în loc să plătească 200 de euro de om, pentru acest serviciu, CNAS plătea de aproape patru ori mai mult.
Actele adiţionale au fost semnate atât de Vasile Ciurchea, cât şi de Irinel Popescu, fără ca procedurile de achiziţie publică să fie respectate, spun anchetatorii.