Expertiza medicului Mihaela Bilic aduce lumină în această problemă, explicând că alcoolul nu ajută neapărat la digestie, ci induce mai degrabă o stare de relaxare și poate avea un efect anxiolitic. De asemenea, afirmă că nu se cunoaște exact dacă și cum alcoolul deschide apetitul, dar este evident că, după al doilea pahar, crește pofta de mâncare.
Deși un pahar de vin roșu poate avea un efect protector cardio-vascular în cantități moderate, consumul excesiv de alcool, în special de bere și tărie, poate avea consecințe negative asupra sănătății și siluetei. Berea, în special, este cunoscută pentru capacitatea sa de a contribui la acumularea de grăsime abdominală, iar cantitatea este cheia. Un litru de bere poate duce la creșterea în greutate, nu doar un singur pahar.
Diferitele tipuri de alcool au efecte diferite asupra organismului. De exemplu, vinul spumant și șampania au un raport caloric mai mic și pot oferi o senzație de relaxare cu doar câteva calorii. În schimb, băuturile alcoolice tari și cantitățile mari de alcool pot accentua tristețea și pot influența metabolismul spre sinteza de grăsimi.
„Nu știu să explic dacă și cum o tărie la începutul mesei deschide apetitul. Cert este că alcoolul în general, de la al doilea pahar în sus, face poftă de mâncare”, spune Mihaela Bilic.
Medicul subliniază importanța consumului moderat și echilibrat atunci când vine vorba de alcool și alimentație. Consumul excesiv de alcool poate avea consecințe grave asupra sănătății, iar alcoolul adăugat în mâncare poate accentua creșterea în greutate.
În concluzie, consumul excesiv de alcool nu este benefic pentru digestie sau pentru sănătatea generală. Pentru a ne bucura de plăcerile culinare și de gustul unei băuturi, este important să consumăm cu moderație și să fim conștienți de impactul pe care îl are asupra sănătății noastre.