Medicul Mihai Craiu atrage atenția cu privire la masca de protecție! Conform specialistului, standardele de fabricație ale măștilor demonstrează faptul că acestea nu cresc efortul respirator în mod semnificativ. De asemenea, medicul citează studii care arată că în timpul efortului fizic se elimină numeroși aerosoli ceea ce crește riscul de infectare.
„În timpul efortului fizic crește mult eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la un bolnav la o persoană receptivă. Chiar și simplul vorbit crește de 50 de ori cantitatea. Imaginați-vă ce face un copil care țipă la ora de sport (…) Profesorul Jimenez de la Universitatea Boulder din Colorado a imaginat un calculator de risc al transmiterii aerogene a maladiei COVID19, ținând cont de condițiile de mediu, de volumul camerei, de prezența sau absența măștii etc. Concluzia simplă este că NU se pot face ore de sport în sală, fără mască, fără risc de infectare”, a explicat Craiu, pe Facebook.
Medicul Mihai Craiu atrage atenția cu privire la masca de protecție! Prin urmare, medicul recomandă ca mască de protecție să fie scoase doar în timpul orelor de sport organizate în aer liber, însă și atunci trebuie păstrată distanța de doi metri între elevi. De asemenea, în cazul orelor de sport din interior, trebuie luate măsuri speciale pentru a preveni accidentele provocate de aburirea ochelarilor.
„Este evident că deciziile trebuiesc personalizate. Afară se poate sport fără mască, dacă respectăm distanța. În sală nu se poate sport fără mască, chiar și la 2 metri distanță (…) Dar nici nu putem ignora că la ora de sport masca obișnuită produce aburirea ochelarilor sau că se umezește sau că generează inatenție și disconfort (există numeroase știri cu elevi care s-au accidentat la sport pentru au avut un moment de neatenție când au aranjat masca)”, precizează medicul Mihai Craiu.
În urmă cu câteva zile, ministrul Educației s-a declarat deranjat de faptul că România a rămas singura țară din Europa în care elevii sunt obligați să poarte mască la orele de Educație Fizică. Sorin Cîmpenau a precizat că a văzut studii făcute de medici care demonstrează neajunsurile pe care purtarea măștii le aduce elevilor în timpul activităților ce presupun efort fizic.