Medicul Mihai Craiu avertizează că poluarea crește susceptibilitatea pentru toate infecțiile respiratorii, cu atât mai mult pentru cele cu un grad ridicat de contagiozitate.
„Din păcate, poluarea crește susceptibilitatea pentru toate infecțiile respiratorii, cu atât mai mult pentru cele cu un grad ridicat de contagiozitate. Acest fenomen este explicabil prin scăderea capacității de apărare a mucoaselor respiratorii, ca urmare a inflamației locale sau a scăderii fenomenului de clearance muco-ciliar indus de catre diverși poluanți.
Există dovezi că pot apărea creșteri ale frecvenței chiar și pentru boli respiratorii severe (pneumonii) la copil, nu numai pentru cele ale căilor aeriene superioare, ca urmare a expunerii la masă particulată PM2.5 sau PM10 sau la diverse gaze poluante cum ar fi oxizii de azot, ozonul sau dioxidul de sulf.
Copiii care au astm sau alte boli reactive ale căilor aeriene sunt semnificativ mai afectați de o calitate proastă a aerului respirat, prin comparație cu alți copii de vârstă similară.
În special expunerea la masă particulată PM10 și la dioxid de azot sau de sulf se asociază cu o creștere a simptomelor respiratorii la copiii mici cu wheezing recurent sau la școlarii cu astm. Este cunoscut faptul că acest impact negativ asupra căilor aeriene nu este evident doar după ce copilul astmatic este expus direct la efectele poluării.
Problemele respiratorii se pot agrava într-o casă ce are o atmosferă încărcată, atât la pacienții cu sensibilizare la acarieni, dar şi la unii copii aparent sănătoși. Produsele de curățenie sau vopselele şi adezivii folosiți în reamenajarea interioarelor pot avea efecte adverse asupra sănătății respiratorii.
Efectele nocive sunt induse de ingrediente ce cuprind componente organice volatile [VOC – Volatile Organic Compound] Cu alte cuvinte, curățenia si reamenajarea camerelor copiilor cu probleme respiratorii trebuie făcute cu rigoare si folosind sfaturi de specialitate. Uneori prea multă curățenie sau excesul de reamenajări poate agrava simptomatologia pe care dorim să o prevenim prin acțiunile noastre.
Sigur că aerisim foarte bine, în acele ore în care este minimum de poluare. Există acum o mulțime de aplicații independente care monitorizează calitatea aerului si putem alege momentul zilei în care este poluarea minimă sau absentă.
În cazul în care este realmente imposibil de găsit o soluție rezonabilă este absolut necesar să aerisim bine (aerisirea este necesară în pofida poluării externe, în vederea scăderii cantității de aerosoli încărcați cu aeropatogeni si respectiv a masei particulate organice acumulate ca urmare a funcționării sistemelor de încălzire), apoi vom putea utiliza dispozitive de purificare a aerului.
Nou-născuții au o sensibilitate la fel de mare ca a familiei din care provin. Este cunoscut faptul că unele particularități de sensibilitate sau de susceptibilitate la dezvoltarea unor maladii sunt condiționate genetic. Câtă vreme sunt alăptați la sân şi au activități curente adecvate vârstei lor, acești copii nu vor avea riscuri de a dezvolta alergii la un nivel mai mare decât părinții sau bunicii lor, expuși la același grad de poluare”, spune Mihai Craiu, potrivit Digi 24.