Medicul Mihai Craiu, avertisment despre poluare în sezonul rece: Poate accentua gradul de disconfort respirator al copiilor

Medicul pediatru Mihai Craiu îi avertizează pe părinţi că, în sezonul rece, poluarea din interior poate accentua gradul de disconfort respirator al copiilor.
Loredana Brumă
07 dec. 2020, 11:39
Medicul Mihai Craiu, avertisment despre poluare în sezonul rece: Poate accentua gradul de disconfort respirator al copiilor

Medicul Mihai Craiu avertizează că poluarea crește susceptibilitatea pentru toate infecțiile respiratorii, cu atât mai mult pentru cele cu un grad ridicat de contagiozitate.

„Din păcate, poluarea crește susceptibilitatea pentru toate infecțiile respiratorii, cu atât mai mult pentru cele cu un grad ridicat de contagiozitate. Acest fenomen este explicabil prin scăderea capacității de apărare a mucoaselor respiratorii, ca urmare a inflamației locale sau a scăderii fenomenului de clearance muco-ciliar indus de catre diverși poluanți.

Există dovezi că pot apărea creșteri ale frecvenței chiar și pentru boli respiratorii severe (pneumonii) la copil, nu numai pentru cele ale căilor aeriene superioare, ca urmare a expunerii la masă particulată PM2.5 sau PM10 sau la diverse gaze poluante cum ar fi oxizii de azot, ozonul sau dioxidul de sulf.

Citeşte şi Medicul Mihai Craiu: „Suntem pe marginea prăpastiei, dar nu realizăm”. Ce se întâmplă cu minorii infectaţi

Medicul Mihai Craiu: Copiii care suferă de alergii sau de astm, afectaţi de poluare

Copiii care au astm sau alte boli reactive ale căilor aeriene sunt semnificativ mai afectați de o calitate proastă a aerului respirat, prin comparație cu alți copii de vârstă similară.

În special expunerea la masă particulată PM10 și la dioxid de azot sau de sulf se asociază cu o creștere a simptomelor respiratorii la copiii mici cu wheezing recurent sau la școlarii cu astm. Este cunoscut faptul că acest impact negativ asupra căilor aeriene nu este evident doar după ce copilul astmatic este expus direct la efectele poluării.

Problemele respiratorii se pot agrava din cauza prafului

Problemele respiratorii se pot agrava într-o casă ce are o atmosferă încărcată, atât la pacienții cu sensibilizare la acarieni, dar şi la unii copii aparent sănătoși. Produsele de curățenie sau vopselele şi adezivii folosiți în reamenajarea interioarelor pot avea efecte adverse asupra sănătății respiratorii.

Citeşte şi Numărul copiilor infectaţi cu COVID-19 e în creştere. Avertismentul medicului Mihai Craiu: „Vedem un caz la câteva ore”

Efectele nocive sunt induse de ingrediente ce cuprind componente organice volatile [VOC – Volatile Organic Compound]  Cu alte cuvinte, curățenia si reamenajarea camerelor copiilor cu probleme respiratorii trebuie făcute cu rigoare si folosind sfaturi de specialitate. Uneori prea multă curățenie sau excesul de reamenajări poate agrava simptomatologia pe care dorim să o prevenim prin acțiunile noastre.

Ce facem dacă trecem printr-o perioadă cu poluare masivă în zona în care locuim

Sigur că aerisim foarte bine, în acele ore în care este minimum de poluare. Există acum o mulțime de aplicații independente care monitorizează calitatea aerului si putem alege momentul zilei în care este poluarea minimă sau absentă.

În cazul în care este realmente imposibil de găsit o soluție rezonabilă este absolut necesar să aerisim bine (aerisirea este necesară în pofida poluării externe, în vederea scăderii cantității de aerosoli încărcați cu aeropatogeni si respectiv a masei particulate organice acumulate ca urmare a funcționării sistemelor de încălzire), apoi vom putea utiliza dispozitive de purificare a aerului.

Nou-născuții au o sensibilitate la fel de mare ca a familiei din care provin. Este cunoscut faptul că unele particularități de sensibilitate sau de susceptibilitate la dezvoltarea unor maladii sunt condiționate genetic. Câtă vreme sunt alăptați la sân şi au activități curente adecvate vârstei lor, acești copii nu vor avea riscuri de a dezvolta alergii la un nivel mai mare decât părinții sau bunicii lor, expuși la același grad de poluare”, spune Mihai Craiu, potrivit Digi 24.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Concedieri la stat. Cine sunt bugetarii care riscă să îşi piardă locul de muncă în următoarele luni
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Rușinea trăită de prințul Harry în familia regală. A fost salvat de Regină
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Bugetul României criticat pentru ipoteze nerealiste de profesorul Cristian Păun
MediaFlux
ANUNȚ trist despre PAPA FRANCISC! VATICANUL a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca doritoare în Bundestag: o nouă șansă la alegerile din Germania